Поправка "Лозан Панов" в антикорупционното законодателство
Полицейски конвой и глоба до 5000 лв., ако не се явиш в КПКОНПИ
Служителите в администрациите на КС и Омбудсмана - също ще са задължени да подават имуществени декларации
 
17 декември 2018, 18:58 | | Видяна: 676
 

снимка: БГНЕС

 

Принудително отвеждане в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) с полицейски конвой, ако призован от антикорупционния орган откаже да се яви за обяснение. Това предвиждат нови промени в едноименния закон, внесени в понеделник от ръководството на Правната комисия на Народното събрание – председателят Данаил Кирилов и Хамид Хамид, зам.-председател. 

"Канал 3" напомня, че наскоро по идентичен казус председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказа да се яви пред Антикорупционната комисия. Ако законопроектът бъде приет, следващия път отказът му ще му струва от 100 до 2000 лв. глоба. Ако втори път откаже да даде обяснения за доходите си, санкцията ще нарасне от 500 до 5000 лв., гласи още поправката "Лозан Панов". 

Разширява се и кръгът на проверяваните лица за несъответствие в доходите, като прагът на сумите се вдига от 1000 на 5000 лв., а в списъка се добавят чиновниците на омбудсмана и администрацията на Конституционния съд. Ръководството на Националното следствие пък се задължава да подава декларации, както висшите държавни длъжности.

Национална служба "Охрана" да пази председателя на Антикорупционната комисия, а членовете на Комисията да имат право да бъдат въоръжени, предлагат още вносителите. Охраната от държавните гардове се налага заради личната безопасност на ръководителя на Комисията, предвид специфичната му работа в борбата с корупцията и с оглед оперативно-издирвателната дейност, която ръководи и контролира, е посочено в мотивите. Предлагат се и промени всички служители на КПКОНПИ и териториалните й звена да имат право на защитни средства за лична безопасност и възможност да запазят самоличността си анонимна.

Предвижда се още служителите на Антикорупционната комисия да имат право да ограничават влизането в дадено помещение или местност, за да не бъдат унищожени евентуални доказателства, до пристигане на органите на досъдебното производство. 

КПКОНПИ ще има право да иска от съда разкриване на банковата, търговска и застрахователна тайна.

Вносителите предлагат още Антикорупционната комисия да не дължи държавни такси по дела, без значение от изхода им. Има и текст, който да ограничи прекомерно високите адвокатски хонорари на ответници по дела на КПКОНПИ.  

Всички държавни институции, в това число ДАНС и НСО, се задължават да съобщават незабавно на КПКОНПИ при информация за корупция по високите етажи на властта, става ясно още от законопроекта