Председателят на ВКС работи в тайнственост и непрозрачност
С кого се среща Лозан Панов?
Демонстриращ близост с подсъдимия Цветан Василев "гражданин" на посещение в Съдебната палата
 
09 януари 2019, 07:16 | Правен свят | Видяна: 1441
 

Цветан Василев и Георги Б. Георгиев в Белград, снимка: фейсбук-профил на Георги Б.Георгиев

 
Странна среща ще проведе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в сряда. За изненадващото желание на Панов да разговаря с "граждани" се разбра от другия събеседник – Георги Б. Георгиев, представляващ едно малко известно НПО, наречено ГД "БОЕЦ". В понеделник именно Георги Б. Георгиев анонсира във фейсбук профила си, че ще се вижда със "съдия №1". Срещата на обикновен "гражданин" с ръководителя на най-висшата съдебна инстанция в държавата е меко казано странна, поне по няколко причини.
 
Първата, която е и особено притеснителна – "гражданинът" Георги Б. Георгиев е известен със своята демонстративна близост с банкера беглец Цветан Василев. Именно във фейсбук профила си преди две години Георгиев публикува снимка, на която позира заедно с подсъдимия Василев в лоби бара на белградски хотел. Като ръководител на организирана престъпна група, Василев е основният подсъдим по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото е на етап изчитане на обвинителния акт пред Специализирания наказателен съд. В този смисъл, среща на приближен до подсъдимия с председателя на Върховния съд може да се тълкува и като индиректен натиск над съдебните състави, които разглеждат или предстои да гледат "Делото КТБ". Близостта между Георги Б. Георгиев и Цветан Василев може да бъде лесно проследена и през общите медийни канали – сайтове и телевизии, които отразяват всяка тяхна активност и най-вече атаките им срещу правосъдната система.
 
Втората причина, която прави срещата на "съдия №1" странна, е тази, че лицето Георги Б. Георгиев в социалните мрежи и в медийни изяви многократно е отправял уронващи престижа коментари по адрес на представители и на институции от съдебната власт, а и спрямо всички останали власти. Приемайки срещата с Георгиев Лозан Панов на практика легитимира атаките срещу магистрати и публични личности. Според т. 5.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – "Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие".
 
Трета причина, която прави срещата нетипична, е това, че за изминалите близо четири години от избирането на Лозан Панов за председател на ВКС това е първата среща, за която медиите научават в аванс, макар и не от институцията. Оказва се, че откакто Панов е начело на ВКС, срещите на председателя на съда, неговата работна програма и почти цялата му дейност са обвити в тайнственост и непрозрачност. На сайта на ВКС няма информация - кога, с кого и какви срещи провежда Панов с представители на съдебната власт и/или други власти, с дипломати, с представители на академичната общност и на европейските институции, с активисти на неправителствени организации, с политици или с отделни граждани. За сметка на това през втората година от мандата му се разбра, че Панов лично посещава адвокатски кантори.
 
В началото на февруари 2018 г. за методите на управление на ВКС от Лозан Панов се разбра и от оставката на тогавашния заместник-председател на съда и настоящ конституционен съдия Красимир Влахов. "Срамувам се пред моите колеги, на които не мога да обясня, че не съм в състояние да поставя интересуващите ни въпроси на вниманието на председателя на съда - главно поради специфичното му разбиране за работно време и работно място, но също така и защото приоритетите му очевидно не са свързани с работата. Не приемам за нормално състояние липсата на конструктивен работен диалог с другите държавни органи в системата на съдебната власт и извън нея, в резултат на което все повече изглежда, че ръководството на Върховният касационен съд е изпаднало в институционална изолация", гласяха част от мотивите за оттеглянето на магистрата като ръководител на Гражданската колегия на ВКС. Към днешна дата изглежда изолацията на върха на ВКС е все по-голяма, с оглед на интереса на Панов за среща с близък до фараона Цветан Василев "граждански" активист.
 
Оказва се, че това далеч не е първата инициатива, която Панов и Георгиев споделят заедно. В края на месец май 2018 г. на церемония в пет-звезден столичен хотел несъществуваща в правния мир организация обяви, че е наградила Лозан Панов и Георги Б. Георгиев "за приноса им към правото". Последната активност на неформалните лидери на въпросната организация от последните дни се оказа лобиране в полза на обвиняеми адвокати, разследвани за пране на пари на свързания с Цветан Василев руски олигарх Константин Малофеев.
 
Във вторник "Правен свят" отправи до администрацията на ВКС поредица от въпроси по повод анонсираната от Георги Б. Георгиев среща с Лозан Панов, на които отговори все още не са предоставени. Очакваме официалната информация за срещата на "съдия №1" Панов с "гражданина" Георгиев от ГД "БОЕЦ".