В опит да се защити от проверката на ИВСС
Заради Иванчева и Петрова Лозан Панов атакува и четирима прокурори
Председателят на ВКС недоволен, че държавните обвинители са се противопоставили на искането му за извънредна проверка на решение на АСНС за мерките за неотклонение на двете подсъдими за корупция
 
10 януари 2019, 18:10 | Правен свят | Видяна: 855
 

Лозан Панов

 
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов предприе поредно действие в защита на подсъдимите за получаването на подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Панов ползва формален повод, за да подложи на атака четирима прокурори – и. ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и. ф. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурор при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурор при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев.
 
Панов е сезирал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за изразяване на становище по писмо, подписано на 29 ноември 2018 г. от четиримата обвинители, в което те се противопоставят на извънредна проверка на решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което по-рано бе отменено пускането под "домашен арест" на отстранената кметица на "Младост" и нейната бивша заместничка. Тогава Панов прати "шпиц-команда" от трима върховни съдии, които да проверяват колегите си от апелативния спецсъд.
 
В деня на извършване на проверката – 29.11.2018 г., в писмо до АСНС, изпратено от и. ф. административни ръководители на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), прокурор при ВКП и прокурор при АСП, се предлага н.о.х.д. № 2617/2018 г. да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховния касационен съд, съобщават от пресслужбата на ВКС. "За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет," твърди председателят на ВКС. От съда пропускат да уточнят, че въпреки писмото на четиримата прокурори материалите по делото срещу Иванчева, Петрова и посредника Петко Дюлгеров са били предоставени на проверяващата "шпиц-команда" от ВКС.
 
Очаквано проверката на "шпиц-командата" на Панов установи нарушения в решението на АСНС, което било взето при липсата на пълния протокол от заседанието на СНС, на което двете подсъдими бяха пуснати от ареста. Почти всички съдии от АСНС, начело с председателя Георги Ушев, обаче отхвърлиха констатациите и поискаха от ВСС да излезе със становище по поредната проверка, назначена от Панов, по делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Макар апелативните спецсъдии да не обявиха директно, че приемат намесата на ВКС като натиск върху работата им, Съдийската колегия към кадровия орган препрати на Инспектората към ВСС да установи дали Лозан Панов притиска магистрати по конретното дело.
 
Настоящото сезиране на Прокурорската колегия от страна на председателя на ВКС и най-вече това, че то се случва повече от един месец след като писмото на четиримата прокурори е станало публично достояние, има всички признаци на елементарен опит на Лозан Панов да защити себе си от евентуални негативни констатации, които проверката на ИВСС може да установи по действията му по "Делото Иванчева".
 
Неоспорим факт е, че след като на два пъти подлага на атака АСНС по конкретното дело, този път с действията си председателят на ВКС насочва и обслужващата го пропагандна машина, същата, с която се ползват и двете подсъдими, срещу действията на държавното обвинение и по-конкретно на Специализираната прокуратура, чиято работа през 2018 г. получи висока оценка в Мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.