След съкратено съдебно следствие
10 г. и 8 г. и 8 месеца затвор за грабеж на 69 лв., изнасилване и убийство на възрастна жена от Провадия
Подсъдимите за престъпленията, които при извършването им са били на 16 и 14 години, са признали вината си
 
11 януари 2019, 16:02 | | Видяна: 286
 
 
Варненският окръжен съд призна за виновни непълнолетните Станислав М. и Осман Ю. за това, че в съучастие са извършили грабеж придружен с изнасилване и убийство на 77 годишна жена от Провадия. 
 
Досъдебното производство продължи малко над 1 година, като обвинителният акт беше внесен за разглеждане през декември 2018г., съобщиха от съда.
 
Делото е било решено в едно заседание, което се е провело при закрити вратa, каквото е изискването на НПК, когато подсъдимите са непълнолетни лица.
 
Пред петчленния състав двете момчета са признали изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и са отказали да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът е уважил искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3. Били са взети предвид и особените правила в НК, приложими при гледането на дела с участие на деца, където също е предвидено редуциране на наказанията, допълват от съда. 
 
Съдебният състав наложил наказание на подсъдимия Станислав М. за извършения грабеж придружен с убийство от 12 г. "лишаване от свобода", което намалил с 1/3 до размер 8 години. По обвинението в изнасилване е било определено наказание от 8 г. "лишаване от свобода", което е редуцирано с 1/3 до 5 г. и 4 месеца.
 
На подсъдимия Осман Ю. съдът наложил наказание за извършения грабеж придружен с убийството "лишаване от свобода" за срок от 10 г., а за изнасилването 8 г. "лишаване от свобода", които намалил с 1/3 или съответно 6 г. и 8 месеца и 3 г. и 4 месеца. 
 
Непълнолетните подсъдими ще търпят най-тежките от така определените наказания в Поправителен дом за непълнолетни при Затвора във Враца.  
Предвид факта, че с едно деяние двете лица са извършили няколко престъпления, съдът увеличил най-тежките им наложени наказания с по 2 години "лишаване от свобода". Времето, през което подсъдимите Осман Ю. и Станислав М. са били задържани под стража, ще бъде приспаднато. 
 
Варненският окръжен съд осъдил двамата непълнолетни, чрез своите законни представители, солидарно да изплатят на четиримата граждански ищци – децата и внуците на жертвата - обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди в размер на общо 575 069 лв.
 
Според обвинението, на 22 ноември 2017г. 16-годишният Станислав М. и брат му – 14-годишният Осман Ю. извършат грабеж в дома на 77-годишна самотно живееща жена, който бил придружен с изнасилване и завършил с убийство. Според обвинението деянията са извършени с изключителна агресия, бруталност и жестокост. Жертвата е открита мъртва няколко дни по-късно на 25 ноември 2017 г., а откраднатата сума при грабежа е 69лв. 
 
От събраните материали по делото е видно, че двамата извършители имат множество криминални и противообществени прояви. От години за тях липсват семейни грижи, като двамата са били отглеждани от баба си и дядо си.
 
Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.