Живко Маринов се яви в следствието заради "Суджукгейт"
Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу него в Специализирания наказателен съд
 
21 януари 2019, 11:25 | | Видяна: 345
 

Живко Мартинов се яви в следствието с адвокатите си, снимка: БГНЕС 

 

Бившият депутат Живко Мартинов се яви в следствието като подсъдим по случая "Суджукгейт", заедно с адвокатите си Христо Ботев и Виктов Михайлов, съобщи БГНЕС. Мартинов отказа коментар пред медиите.

Доскорошният народен представител от ГЕРБ ще бъде съден за изнудване. Според обвинението, той е притискал търговец на месо да даде 4 тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма от името на премиера Бойко Борисов. Впоследствие е установено, че нищо от тази пратка не е достигнало до министър-председателя.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд (СНС) за това, че от януари 2012 г. до януари 2013 г., в Добрич, принудил чрез заплахи и закани търговеца на месо А. П. да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма.  Причинените за търговеца щети са в общ размер на 36 168, 20 лева, смятат от прокуратурата.

Според държавното обвинение бившият депутат отправил към търговеца и следните закани : "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста";"Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба."; "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник."; "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил."

Определената мярка за неотклонение на Мартинов е парична гаранция в размер на 20 000 лева и предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу него в Специализирания наказателен съд.