Подкрепата за неуспелия кандидат за председател Евгени Георгиев се стопи двойно
22-ма градски съдии в опит да запазят статуквото в СГС
Магистрати, сред които преобладават членове на ССБ, продължават натиска над Съдийската колегия на ВСС срещу избора на нов административен ръководител
 
22 януари 2019, 07:36 | Правен свят | Видяна: 1626
 
 
Късно в понеделник от електронната поща на градския съдия Евгени Георгиев, неуспял в две процедури да бъде избран за председател на Софийския градски съд (СГС), до няколко медии, сред които и "Правен свят", бе разпространено обръщение от 22-ма градски съдии. Първият подписал се, е самият съдия Георгиев, който обжалва повторния отказ на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го избере за административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас. Жалбата на Георгиев засега се явява пречка за встъпването в длъжност на апелативния съдия Алексей Трифонов, който безапелационно бе избран за административен ръководител на Градския съд на 27 ноември 2018 г.
 
22-мата съдии се противопоставят на предложението на кадровика Драгомир Кояджиков, включено като точка № 36 за заседанието на ресорната колегия във вторник, с което се настоява за предварително изпълнение на решението й по избора на съдия Трифонов. Очаква се обръщението на съдиите от СГС да бъде използвано от председателстващия заседанията на Съдийската колегия на ВСС Лозан Панов, за да поиска кадровиците да не приемат предложението на Кояджиков, а да изчакат произнасянето на Върховния администравитен съд (ВАС) по жалбата на Георгиев.
 
От писмото на градските магистрати се разбира още, че за тях не е проблем, че ключовият за съдебната власт Софийски градски съд повече от година и три месеца продължава да е без титулярен ръководител и да се управлява от временно ръководство, пазещо статуквото от времето на абдикиралия от поста бивш председател на съда Калоян Топалов.
 
Обръщението се оказва любопитно не толкова със съдържанието си, в което се отрича в СГС да има влошаване на организацията, а с част от имената на подписалите го магистрати. Втора подписа си под писмото е поставила съдия Вергиния Мичева-Русева, която освен че дълго време бе командирована от Разград в София, бе и заместник-министър на правосъдието в неуспешния мандат като министър на настоящия политик Христо Иванов. Подписи са поставили членовете на ръководството на Съюза на съдиите в България Красимир Мазгалов и Емил Дечев, някогашната председателка на организацията Мирослава Тодорова, бившата представляваща ВСС Соня Найденова и съдия Вера Чочкова, неизбран кандидат за главен съдебен инспектор.
 
Това е поредният опит на групичката, съставена предимно от представители на ССБ в СГС, която се опитва да оказва натиск над мнозинството от членовете на Съдийската колегия на ВСС заради решението им да предпочетат съдия Трифонов пред Евгени Георгиев. Прави впечатление, обаче, че за по-малко от два месеца подкрепата за два пъти неуспелия кандидат за председател на СГС сред колегите му се е стопила двойно. Обръщението е подписано от 22-ма градски съдии. По справка, предоставена от СГС на "Правен свят" в началото на декември м.г., имащите право на глас градски съдии са 125, а общият им брой е 142-ма.
 
Обръщението на по-малко от 1/5 от градските съдии се оказва изпратено и на електронната поща на Българския институт за правни инициативи, защото неправителствената организация следила избирането на председател на СГС. Само че съществува и още едно обяснение – защо адресат на обръщението е именно БИПИ. Неправителствената организация, чийто първи ръководител е настоящият политик Христо Иванов, ССБ и Центъра за спогодби и медиация, основан от Георгиев, са бенефициенти по финансовите грантове от чуждестранни фондации.