Банев се смее на съдиите, плаши държавата със Страсбург, но остава в ареста
Задържането ми ще струва скъпо на България, твърди обвиненият в умишлен фалит на търговски дружества и пране на пари приватизатор
 
07 февруари 2019, 13:44 | | Видяна: 739
 

АСНС потвърди оставането на Николай Банев в ареста, снимка: БГНЕС

 
Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) остави окончателно в ареста Николай Банев и отхвърли молбата му за по-лека мярка. Докато магистратите се мотивираха защо смятат, че има опасност да извърши друго престъпление или да се укрие и анализираха доказателствата по делото, Банев си изпроси забележка и предупреждение да спазва реда в залата, защото се смееше. Според него чувал от прокуратурата и съда само лъжи, пише в-к "Труд".
 
Съдебният състав обаче е категоричен, че има достатъчно доказателства, сред които свидетелски показания и документи, от които става ясно, че семейство Баневи са "обезкървили" дружествата, които са приватизирали и за сметка на това през последните 10-12 години значително са се обогатили.
 
Пред магистратите Банев заяви, че прокуратурата няма нито знанията и уменията, нито капацитета да направи анализ на неговата мащабна икономическа дейност. Но в мотивите си съдът подчерта, че не са нужни особени икономически познания, за да е ясно, че при "обезкървяването" на едно дружество резултатът може да бъде само един – фалит.
 
"Рано или късно ще осъдя България. Дали ще даря сумата, дали ще я инвестирам в българската икономика или в чужда, е моя работа. Но моят престой в ареста ще струва много скъпо на държавата", закани се Банев. Като мотив за решението си Банев посочи, че търпи пропуснати ползи. "В момента подготвям приватизация на дружество в друга страна и докато съм в ареста губя пари. Това ще струва скъпо на България, защото ще съдя България в Страсбург", заяви пред съда Банев и обвини прокуратурата в избирателен подбор на свидетели. "Още в началото на процеса предупредих прокуратурата за две свидетелки, които са тежко обвързани с криминални лица, но тя не го взе предвид", заяви още той.
 
На излизане от залата адвокатът му Христо Ботев потвърди, че ще заведе дела навсякъде, където е възможно – за незаконен арест и за пропуснати сделки на клиента му. Майката на бизнесмена Мария Банева, която също е обвиняема по делото, отново дойде в съдебната зала, за да чуе решението на съда и да подкрепи сина си морално.
 
Банев и съпругата му Евгения бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Според обвинението от 2005 г. до задържането им Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони лева данъци и са изпрали повече от 1 млрд. лв.