Край на влиянието на Лозан Панов върху управлението на най-големия окръжен съд
СГС отново е с титулярен административен ръководител
Очакванията са на фона на съпротива и провокации, Алексей Трифонов да внесе спокойствие и професионализъм в работата на съда
 
12 февруари 2019, 11:49 | Правен свят | Видяна: 3676
 

Съдия Алексей Трифонов с досегашното ръководство на СГС и със съдия Даниела Дончева, административен ръководител на САС, снимки: Пресслужба на СГС

 

Избраният още на 27 ноември от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Софийския градски съд (СГС) съдия Алексей Трифонов официално пое ръководството на най-големия окръжен съд в страната. Това стана във вторник сутринта, когато Трифонов е подписал акта за встъпването си пред административния ръководител на Софийски апелативен съд (САС) съдия Даниела Дончева. 

Досегашният и.ф. председател Десислава Попколева и зам.-председателите Даниела Борисова и Албена Ботева са пожелали успех на новия административен ръководител, съобщиха от Пресслужбата на съда.

Встъпването в длъжност на Трифонов, който досега бе наказателен съдия в САС, се забави заради обжалването на процедурата от неговия конкурент – съдията от Гражданско отделение на СГС Евгени Георгиев. Макар да не успя да спечели подкрепата на мнозинството от кадровиците в две последователни процедури, Георгиев реши да обжалва решението за избирането на Алексей Трифонов пред Върховния административен съд (ВАС). Делото по жалбата му е насрочено за 26 февруари. Междувременно, водени от мотива, че СГС продължава да е без титулярен ръководител вече почти година и половина, мнозинството от Съдийската колегия прие решение да поиска от ВАС предварително изпълнение на встъпването в длъжност на Трифонов, което стана факт на 4 февруари. 

Жалбата на съдия Евгени Георгиев е само един от няколкото неуспешни опита на част от съдиите от СГС, свързани или гравитиращи около политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), да саботират встъпването в длъжност на новия председател.

Поемането на ръководството на СГС от съдия Алексей Трифонов слага край на влиянието на Лозан Панов върху управлението на най-големия окръжен съд в страната, станало възможно с избора на бившия му административен ръководител Калоян Топалов през 2015 г., чийто мандат ще се запомни с множеството публични скандали. След внезапната оставка и напускане на съдебната система от Топалов, който сега е адвокат, от началото на октомври 2017 г. в управлението на СГС настъпи дълъг период на безвремие и съхранение на статуквото, които бяха изгодни за председателя на ВКС и свързаните с него политико-икономически и лобистки кръгове. Всичко това бе преустановено благодарение на последователните действия на мнозинството от членовете на Съдийската колегия на ВСС, а очакванията са съдия Алексей Трифонов да внесе нужното спокойствие и професионализъм в работата на ключовия орган на съдебната власт, което несъмнено ще бъде съпроводено от съпротива и опити за провокации от страна на част от градските съдии и кръгове извън съдебната система.

Досегашният и.ф. председател на СГС Десислава Попколева (вляво), новият административен ръководител Алексей Трифонов и съдия Даниела Дончева, председател на САС