Във вторник Съдийската колегия ще решава за дисциплинарката на Георги Ушев
Ресорната комисия не е излязла със становище по искането на председателя на ВКС
 
22 февруари 2019, 16:17 | Правен свят | Видяна: 513
 
 

Дисциплинарната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) остана без решение дали трябва да стартира дисциплинарно производство срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев, както предложи ръководителя на ВКС Лозан Панов, научи "Правен свят".

На провелото се на 18 януари (понеделник) заседание на ресорната Комисия се е оказало, че присъстват четирима от петимата членове, които са били разделени в мнението си по въпроса. В подкрепа на искането на ръководителя на ВКС са гласували председателят на Дисциплинарната комисия Атанска Дишева и кадровикът Севдалин Мавров. На обратното становище са били Стефан Гроздев и Цветинка Пашкунова. От заседанието по обективна причина е отсъствала Вероника Имова, която участваше в изслушването на кандидатите за европейски прокурор. Окончателната преценката дали срещу Ушев да стартира дисциплинарно производство трябва да направи във вторник Съдийската колегия на ВСС.

На 11 февруари т.г. председателят на ВКС Лозан Панов поиска съдебните кадровици да стартират дисциплинарно производство срещу Георги Ушев, мотивирайки се с резултатите от назначения от него одит в АСНС по производствата за мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп  - бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Според председателя на ВКС, Ушев е извършил две дисциплинарни нарушения, с които "е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса". Няколко седмици преди Панов да поиска дисциплинарка за Ушев, самият той стана обект на проверка от Инспектората към ВСС във връзка с делото "Иванчева". След като разпореди трите съдийки от ВКС – Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева – да проверяват работата на апелативните специализирани съдии по неприключило производство, 11 от магистратите в АСНС съзряха в това опит за вмешателство в независимостта им и тенденциозност и поискаха Съдийската колегия на ВСС да изрази становище в тази посока. Съдебните кадровици обаче не го направиха и препратиха въпроса към ИВСС.