Две комисии на ЕП подкрепиха Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор
Крайното решение ще е на Съвета на ЕС
 
27 февруари 2019, 06:14 | | Видяна: 535
 
 

Румънката Лаура Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за европейски главен прокурор, но предстои сблъсък със Съвета на ЕС, чието ще бъде и крайното решение. Изборът в ЕП стана факт, след като вотът в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент също е в полза на Кьовеши. От 50 подадени гласа Кьовеши получи 26, французинът Жан-Франсоа Бонер има 22, а германецът Андрес Ритер е получил едва един глас. Една бюлетина е била празна, съобщи Dir.bg.

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвинение Лаура Кьовеши бе сочена за фаворит още след изслушването в Комисията по бюджетен контрол във вторник. При вота в комисията Кьовеши е получила 12 гласа. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер с 11, а германецът Андрес Ритер е получил едва един глас.

При политическото гласуване в Съвета на ЕС на първо място бе поставен френският претендент Жан-Франсоа Бонер, а второто място си поделиха Кьовеши и германският ѝ съперник Андрес Ритер.

Предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Очаква се да бъде сформирана група от четирима човека, която ще дискутира имената. В групата ще има трима представители на съвета и един на парламента. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен. Ако групата не успее да излъчи победител, изборът ще се реши чрез гласуване в Европейския парламент. Във всички случаи процедурата трябва да бъде приключена до края на март.

Досега професионалната група по подбора, определила тримата финалисти в процедурата, гласува в полза на румънката Лаура Кьовеши. В тази комисия влизат 12 бивши членове на Съда на ЕС, Европейската сметна палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища, висши прокурори и юристи с общопризната компетентност.

Лаура Кьовеши е бивш главен прокурор на Румъния и бивш ръководител на антикорупционния директорат в страната, който постигна стотици присъди срещу корупцията по върховете на властта в страната. Румъния обаче е против кандидатурата на Кьовеши.

Първоначално се очакваше бъдещият главен прокурор на ЕС да бъде назначен на 1 март. Предвижда се Европейската прокуратура да заработи от догодина, а нейният офис ще бъде в Люксембург. Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на всички държави членки, които участват в нея. Акцентът е трансграничната престъпност и измамите с ДДС. Все по-засилено се коментира, че ако службата отговори на очакванията, нейната компетентност може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.

До момента общо 22 държави са се присъединили към споразумението за създаване на Службата на Европейския прокурор, сред които е и България. В новата структура към момента свои представители няма да имат Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Швеция.