Администратори на авторски права
Искат въвеждането на данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове
Сдружение сезирало Европейската комисия, че в България не работел регламентът за "частното копиране"
 
21 март 2019, 11:35 | | Видяна: 419
 
 

Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски права, настоява държавата да въведе данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове. Организацията дори е подала жалба до Европейската комисия срещу България, защото нашето законодателство не съответствало с правото на ЕС относно "частното копиране". Става въпрос за копирането на произведения върху празни носители, например дискове, хард дискове, флаш-памети и други. "Ако в цяла Европа такива норми са разпространени и от тази дейност се генерират над 581 млн. евро за правоносителите, то в България правната уредба де факто не работи", твърдят от сдружението. 

Българските институции многократно са алармирани за ситуацията, включително чрез резолюции от CISAC - Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори, и целеви кампании. Въпреки това тези сигнали досега винаги са били неглижирани от държавата, жалват се от организацията, администрираща авторски права.

Преди ден десет международни организации сезирали еврокомисаря в Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в подкрепа на аргументите на българското дружество. Международните организации сигнализирали, че българската система също така пренебрегва разпоредбите на Бернската конвенция, Договора на Световната организация за интелектуална собственост за изпълненията и звукозаписите (WPPT), както и Международния договор за свързаните с търговията аспекти на интелектуалната собственост (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да спазват.

"Това е така, защото българската система неоснователно накърнява законните интереси на правоносителите чрез ограничаване на тяхното изключително право на възпроизвеждане и същевременно не предоставя ефективен механизъм за справедлива компенсация за загубата на приходи или за вреда, причинена от актове на частно копиране", посочили организациите в писмото си до Габриел.