Заради включването на ВСС в Закона за държавния протокол и униформите на военните магистрати
Съдебните кадровици възмутени, че именно Лозан Панов говори за благоприличие
Председателят на ВКС изпадна в тотална изолация на заседание на Пленума, където чу за себе си, че "човек трябва да има достойнство"
 
04 април 2019, 14:55 | Правен свят | Видяна: 835
 

снимка: Лозан Панов, архив

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) изглежда излиза от летаргията, в която бе изпаднал на фона на безпардонното поведение на председателя на ВКС и неговата съпруга около разкритията за имота, в който живеят. На заседанието на Пленума в четвъртък, няколко от кадровиците влязоха на два пъти в остро противоречие с Лозан Панов, след като той целенасочено се конфронтира с тях.

Повод за първата размяна на реплики стана точка от дневния ред, която предвижда включването на ВСС в Закона за държавния протокол. По този повод Панов обяви, че кадровиците търсят излишни привилегии, отличаващи ги с "богопомазаност" и "псевдоелитарност". Председателят на ВКС не прие обясненията на членове на ВСС, начело с представляващия Боян Магдалинчев, че направеното предложение е заради чуждестранните делегации, на които да се даде възможност да бъдат посрещани на ВИП-а на летище "София". Панов заподозря колегите си, че търсят начин да получат привилегии за себе си, на което срещна отпор и коментари, че се държи популистки.

Кадровикът от Съдийската колегия Боряна Димитрова се възмути, че именно Панов говори за "благоприличие", което е "нелепо".

Предложението за законодателно изменение, отнасящо се до включване в държавния протокол на ВСС по повод международната дейност, бе прието с гласовете на 14 от кадровиците, само двама бяха против.

Минути по-късно се стигна до нова конфликтна ситуация. Този път по въпроса за униформите на военните магистрати. От дискусията стана ясна и причината, поради която вече близо година председателят на ВКС не изпълнява задълженията си и умишлено саботира военните съдии и прокурори, като отказва да даде съгласието си за одобряване на образци на техните униформи, каквито са законовите изисквания.

Едва този четвъртък Панов обясни, че е саботирал умишлено военните магистрати, защото смята, че военното правосъдие е излишно и понеже по Конституция то не може да бъде закрито, предпочита първо да се приеме съкращаване на военните съдилища, а едва тогава да се мисли и за това в какво облекло правораздават магистратите с пагони. И по този въпрос председателят на ВКС изпадна в тотална изолация от останалите кадровици, които приеха решението образци на униформите да бъдат изпратени на военния министър с 15 гласа "за" и само един "против". 

Преди това почти половината от присъстващите на заседанието членове на ВСС остро възразиха на коментарите на Панов по адрес на военните магистрати. Изключително емоционална в своето изказване се оказа Даниела Марчева. Тя се възмути, че Панов говори за закриване на съдилища, а абсолютно нищо не е направил в тази посока. Марчева обвини Панов в "популизъм" и "демагогия". "Човек трябва да има достойнство", каза още кадровикът.

В дебата се включи и "обвинител №1" Сотир Цацаров, който припомни на Панов, че униформите на военните магистрати не целят оптимизацията на съдилищата, а са законово изискване, което ВСС следва да изпълни.

Това, че председателят на ВКС не е направил нищо в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на ВСС по отношение на прекрояване на "съдебната карта", а именно – закриване и/или оптимизиране на съдилища е добре известен факт. За сметка на това, макар и на фона на обществено недоволство, от началото на 2019 г. Прокурорската колегия на кадровия орган трансформира 11 районни прокуратури в териториални отделения.