http://news.bnt.bg/bg/a/970210-voyvodinovo
Недоволство във Войводиново от присъдите на братята, нанесли побой на командос
 
08 април 2019, 06:20 | | Видяна: 34
 
Жители на село Войводиново се събраха на площада, за да изразят възмущението си от условните присъди, които получиха двамата братя Асен и Борис Пакетови за побоя, който нанесоха на командоса Валентин Димов в началото на януари. Двамата братя Асен и Борис признаха вината си. Прокуратурата ги обвини, че поради хулигански подбуди са нанесли средна телесна победа на военнослужещия Валентин Димов, а Районният съд в Пловдив одобри споразумение между тях и прокуратурата, според което те получиха условни присъди - три години за Асен и една за непълнолетния Борис.
 
Събирането на хората беше подкрепено от кмета на селото Димитър Тосев, който ги информира как вървят делата за събарянията в бившата вече ромска махала, която е необитаема от няколко месеца.
 
Димитър Тосев - кмет на село Войводиново: Делата са в етап на събиране на доказателствен материал относно търпимостта на сградите. Те самите (ромите - б.р.) искат да бъдат върнати тук и да бъдат настанени в тези жилища, които са построени преди 1987 година. Искането на техния адвокат е, че тези къщи могат да бъдат търпими.
 
След инцидента, жителите на селото поискаха незаконните постройки в ромската махала да се съборят. В момента заповедите се обжалват в Административния съд в Пловдив, като първите заседания минаха през месец март. Има опит къщите да бъдат тълкувани като търпими строежи.
 
Димитър Тосев - кмет на село Войводиново: Това е земеделска земя, и тя е застроена. Не виждам каква търпимост може да има, дори и да има, търпимостта на хората вие виждате каква е.
 
Следващите дела са насрочени за края на април и месец май.
 
Според жителите на селото двамата братя не са понесли цялата строгост на закона за извършеното от тях нападение на Йордановден. Чуха се коментари, че решението на съда не е справедливо.
 
Янко Чанлиев: Това значи, че те могат да ни бият всеки път и да получават условни присъди и да си ходят вкъщи.
 
Михаела Хубенова: Дори това не е присъда, а споразумение. По този начин се насажда едно чувство за безнаказаност, за липса на справедливост. Днес е Валентин Димов, утре може да съм аз, може да сте вие. Не мисля, че някой е насочен към етноса, а по скоро към начина им на живот. Това да не работят, да не се образоват.
 
 
 
БНТ