Нови разкрития
Председателят на ВКС отдавал морската си вила под наем, но не декларирал получените доходи
Репортери питат Лозан Панов - как може да си купят къща на брега на морето за... 26 хил.лв.
 
11 април 2019, 17:12 | | Видяна: 767
 

Лозан Панов пристига за заседанието на ВСС, снимка: Канал 3

 
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който се озова в епицентъра на "Апартаментгейт", е единственият, който все още не е обяснил, как семейството му се е сдобило с евтин имот от "Артекс". В четвъртък сутринта Лозан Панов влезе забързан в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), отбягвайки въпросите. Той не отговорил на репортерски въпрос - как може да се закупи вила на морския бряг за 26 000 лв., съобщава "Канал 3".
 
Телевизията прави и нови разкрития за морския имот на Лозан Панов. След като стана ясно, че през 2013 г. председателят на ВКС си е закупил парцел и вила на морския бряг за "крупната" сума от 26 хиляди лева и не се касае за едноетажна, а за двуетажна постройка, нови данни сочат, че Панов е получавал доходи от отдаването й под наем, които обаче не е декларирал.
 
Вилата на Панов на морския бряг не е временна постройка, както се твърди в изданията на кръга "Капитал", а напълно довършена къща, става ясно и от получени на редакционната поща на "Правен свят" кадри на имота. През 2014 г. вилата е била ползвана от физическо лице, което е заплатило наем на Лозан Панов от над 2000 лева, и то по банков път, уточнява "Канал 3". Сумата обаче не е била декларирана от председателя на ВКС в годишната му декларация и съответно не е заплатен дължимия данък общ доход върху нея.
 
Ако това е така, то се поставя въпросът защо тези факти удобно са били спестени от изданието "Капитал" на подсъдимия Иво Прокопиев през октомври 2018 г., когато в публикация бе направен опит за неглижиране на констатациите на НАП от извършената на Лозан Панов данъчна ревизия. Всъщност реакцията е обяснима, защото не може да има никакво оправдание за недекларирането на наема, получен за ползването на вилата, още повече, че заплащането му по банков път неминуемо оставя следи и не може да бъде прикрито.
 
Едно от възможните обяснения за "пропуска" на Панов е, че просто е забравил за този доход дошъл по банковата му сметка, защото през следващите години е получавал сумите от наем "на ръка", коментира сайтът на телевизията. По това време обаче Панов е съдия във Върховния административен съд (ВАС), който съд е последната инстанция, произнасяща се по актовете на НАП и съответно много добре e знаел, че всеки лев доход трябва да се декларира. Другият вариант е Панов умишлено да е скрил този наем, което напълно кореспондира и с други негови укрити доходи, за които се признава в публикацията в "Капитал" - недекларирани хонорари, както и наеми от апартаментите му в София.
 
И при двата варианта обаче, оставането на Панов и минута повече на поста му, е директна обида не само към съдийското съсловие, към което принадлежи, но и към цялото общество. Не само защото срещу председателя на ВКС вече има влязло в сила решение заради неподаването на декларация пред Сметната палата, което собствената му съпруга определя като "извращение с правото".