Даниел Вълчев:
Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността
През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", смята новият декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"
 
18 април 2019, 10:47 | | Видяна: 70
 

Проф. Даниел Вълчев, декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски"

 
Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс. Това коментира пред БНТ деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Като пример той даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател. Според юриста ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания.
 
През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", посочи Вълчев. Като примери той даде промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година, както и закона за бюджета на здравната каса, чрез който се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, посочи юристът.
 
Помолен да коментира предложените от правосъдния министър промени, с които да се въведе възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Даниел Вълчев коментира, че принципът е че всеки трябва да може да бъде разследван. Това трябва да се уреди обаче, като се гарантира намирането на баланс, така че да не се стигне до саморазправа.