Христиан Митев, зам.-председател на Правната комисия в парламента:
Лозан Панов да избере дали ще е политик или магистрат
Абсолютно задължително е председателят на ВКС да подаде оставка, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров
 
10 май 2019, 12:09 | | Видяна: 453
 

Христиан Митев, снимка: Канал 3

 

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов трябва да избере дали ще е политик или магистрат. Това заяви зам.-председателят на Правната комисия в парламента и депутат от Обединени патриоти Христиан Митев в парламента по повод стенограмата, разпространена от Висшия съдебен съвет (ВСС), от която става ясно, че съдия №1 е убеждавал евроексперти, че мониторинговите доклади на Брюксел за България не трябва да отпадат, съобщи в-к "24 часа".

"На първо място, тези неща ми звучат скандално. На второ място, г­-н Панов има много странно раздвоение, може би разтроение по отношение на различни теми свързани не само с мониторинга, а и с дейността на законодателната и съдебната власт. Смятам, че г­-н Панов е редно да избере дали иска да е магистрат и то на Върховния касационен съд, или иска да бъде политик. Аз бих му препоръчал, след всички тези изявления, да избере политическата кариера, да влезе в някоя от съществуващите партии, а защо не и да създаде своя и тогава да изразява становища", заяви Митев.

"Недопустимо е, когато заемаш подобна позиция ­- председател на ВКС и си един от т. нар. трима големи, да изразяваш позиции, които са чисто политически. Да го каже някой колега от нашата или друга група е обяснимо, в парламента се изразяват политически позиции. Но председател на ВКС да изразява подобни позиции е недопустимо", продължи той.

"Все по­-наложителни стават не само промените, инициирани от Министерство на правосъдието, но и призивите за оставка, които идват от различни страни. В края на крайщата той трябва да избере. Това е честното и достойното, за което той толкова претендира", заключи депутатът.

 

Волен Сидеров: Абсолютно задължително е Лозан Панов да подаде оставка

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) и магистратската общност да настояват за оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

 

"Лозан Панов отдавна трябваше да подаде оставка. Абсолютно задължително е той да подаде оставка!", заяви Сидеров в парламента.

 

"Категорично не съм съгласен да политиканства. Има разделение на властите и то е категорично, конституционно закрепено. Ако някой иска да прави политика, да направи партия, да се яви на избори, да влезе в парламента, да се бори за политически идеи", заяви лидерът на "Атака", цитиран от Канал 3.

 

"Не може да си председател на ВКС и да политиканстваш! Това е просто недопустимо! Недопустимо е също така да работиш срещу родината си пред представители на Еврокомисията или каквито и да са били институции в Брюксел. Това го правят и други - аз си спомням един евродепутат от десницата, който даже беше съучастник в завеждане на дело срещу България", добави Сидеров. "Това, което Лозан Панов прави, е неприемливо, недопустимо и аз не знам защо още той е на тази позиция, на този пост", удивен е Волен Сидеров.

 

Той припомни, че още заради Апартаментгейт шефът на ВКС е трябвало да подаде оставка, както щеше да стане в някоя от западните демократични страни.

 

"Там, където той се оплаква от България, от родината си, в западноевропейските държави - за много по-малки неща се подава оставка. Дори само за съмнение те подават оставка. Така че, да не обяснява кой повече или по-малко е минат. Тук нямаме уред за измерване кой е по-минат! Тук въпросът е принципен", коментира Сидеров.

 

Той даде пример с действията на Цветан Цветанов и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и беше категоричен, че Лозан Панов не може да бъде изключение и принципът трябва да е еднакъв за всички.

 

"Така че - незабавна оставка да подава и ако иска да прави партия, да я прави, но това е недопустимо. И смятам, че и ВСС, и магистратската общност като цяло, трябва да заемат ясна позиция спрямо него - да настояват той да подаде оставка", призова Волен Сидеров.