Според Георги Чолаков
Следващият обвинител №1 трябва да е прокурор
Председателят на ВАС подкрепи идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за временно отстраняване на "тримата големи"
 
16 май 2019, 16:28 | | Видяна: 1092
 

Председателят на ВАС Георги Чолаков и президентът Румен Радев, снимка: Администрация на държавния глава

 

Следващият главен прокурор да бъде вътрешен за системата на държавното обвинение. За това призова председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков след като разговаря с президента Румен Радев в рамките на консултациите по процедурата и критериите за избор на нов "обвинител №1". "Все пак когато е човек отвътре и е прокурор, той познава по-добре проблемите и може по-бързо да започне да работи", посочи Чолаков.

Той подкрепя и предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов, с промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ), да се даде възможност за временно отстраняване от длъжност на всеки от "тримата големи" в съдебната система - председателите на ВКС и на ВАС, както и на главния прокурор, и при извършването на проверки за допуснати нарушения. 

"Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. "трима големи". По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата. Те са разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура", заяви Чолаков и допълни: "Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от "трима големи", той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено".

Председателят на ВАС Георги Чолаков е последният от  "тримата големи", който се срещна с президента Румен Радев по повод процедурата за избор на нов "обвинител №1". В понеделник при държавния глава беше настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, във вторник с него се срещна председателят на ВКС Лозан Панов, а в сряда с Радев разговаряха правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

 
 
Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания, смята президентът Радев
 
Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това e заявил президентът Румен Радев на срещата с Чолаков, съобщиха от "Дондуков" 2. Било е отбелязано още, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. 
 
Сред темите на разговора са били и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков са обсъдили бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
 
В петък държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.