В-к "24 часа":
Върховни съдии на лов в имот на Миню Стайков, докато той е в ареста
Отговорът на ВАС: Участието в лова на Светослав Спасов и Николай Гунчев е законно, няма отношение към правораздавателната им дейност, а двамата магистрати не са били длъжни да знаят кой е концесионер на стопанството
 
22 май 2019, 22:50 | | Видяна: 2358
 

Снимката е илюстративна

 
Магистрати от Върховния административен съд (ВКС) са били на лов в стопанството на Миню Стайков, докато той е в ареста по обвинение за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления, разкрива в-к "24 часа". Изданието се позовава на източник в горското стопанство край Бургас. Става въпрос за върховните съдии Николай Гунчев и Светослав Славов. Те са участвали в групов лов през декември м.г. в дивечовъдното стопанство "Кабата" и имената им са вписани в официален документ на Министерството на земеделието, храните и горите. Фирмата на Миню Стайков "Топаз мел" получи на концесия стопанството през 2009 г. Назад във времето там са гостували и много политици, но тогава Стайков нямаше проблеми с правораздавателните органи, пише още изданието.
 
Върховните съдии Гунчев и Славов не са били сами по време на ловния излет в стопанството на арестанта Стайков, посочва още "24 часа". Имало и още няколко души, които обаче не са популярни имена. Един от тях е адвокатът на дружествата на Стайков - Станислав Коев, както и мъж с малко име Атанас - доверено лице на Миню Стайков и един от мениджърите му, който обаче не е обвиняем.
 
"Любопитното е, че съдия Светослав Славов е бил член на съдебен състав, който е разглеждал дело със страна "Сис Индустрийс" на Миню Стайков във Върховния административен съд", показала проверка на "24 часа". То е по жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки срещу "Сис Индустрийс" в комисията за защита на конкуренцията. Спорът в съда приключва в полза на фирмата на Стайков. Адвокат на "Сис Индустрийс" по това дело е Светослав Коев, а един от съдиите е Станислав Славов, с когото заедно са ловували в стопанството на алкохолния бос.
 
Съдия Николай Гунчев бе кандидат за член на Висшия съдебен съвет през 2017 г., но не беше избран от колегите си. В миналото е бил и в ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ).
 
През декември, когато магистратите са стреляли по животни, синът на Миню Стайков - Стайко, беше издирван с Интерпол, а баща му и вуйчо му Белун Хазърбасанов са в следствения арест. Преди да бъдат задържани, те редовно са ловували в "Кабата" и са водили техни приятели, разказва ловец от околията, който е стрелял с тях, посочва още вестникът.
 
Николай Гунчев е участвал на протеста на ССБ пред Съдебната палата през декември месец 2015 г., показва видео на блогъра Асен Генов, което е публикувано в YouTube.
 

 

 
От ВАС не коментират изнесените данни, че в компанията на двамата върховни магистрати са били и приближени до обвиняемия Миню Стайков
 
Съдиите от Върховния административен съд Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите  разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали. Това се посочва в прессъобщение на Върховния административен съд, което бе разпространено в четвъртък преди обяд. "Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта", допълват още от ВАС. 
 
От ВАС не коментират изнесените данни, че в компанията на двамата върховни магистрати са били и приближени до обвиняемия Миню Стайков.
 
Коментира се и частта от публикацията, която засяга съдебен казус, по който страна в процеса е била фирма на Миню Стайков, а делото е решено от състав, включващ и съдия Светослав Славов. "Посоченото в материала първоинстанционно административно дело № 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години", пише в съобщението на Върховния съд.
 
Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си  в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела, допълват от съда и подчертават, че "участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност".