Изводи от "Апартаментгейт"
КПКОНПИ оневини всички властимащи, пазарували евтини апартаменти
Антикорупционната комисия не вижда конфликт на интереси и по случая с председателя на ВКС Лозан Панов, но е препратила сигнала срещу него в ИВСС заради твърдения за нарушения на Етичния кодекс и злоупотреба със служебно положение
 
24 юни 2019, 11:19 | | Видяна: 900
 
 

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) оневини всички властимащи, за които преди няколко месеца стана ясно, че са си закупили апартаменти в столицата на цени, значително по-ниски от пазарните.

Антикорупционната комисия не е установила конфликт на интереси при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, срещу Вежди Рашидов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Решенията, които са с дата 19 юни, по седемте производства са публикувани на сайта на комисията. Цветанов, Ангелкова, Колева, Първанов, Рашидов, Цачева и Панов бяха разследвани от Комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца.

В случая на Лозан Панов КПКОНПИ е приела, че сигналът срещу него в качеството му на председател на ВКС и бивш председател на Административен съд - София - град в периода 2007-2012 г. все пак ще бъде препратен към Инспектората на Висшия съдебен съвет  (ВСС). В сигнала се съдържат твърдения за облагодетелстване чрез служебно положение на Панов, както и за нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати.

Останалите шест производства за конфликт на интереси са прекратени, като преписи от решенията ще бъдат изпратени до съответните прокуратури.

Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председател на Общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация, подадена в декларацията му във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.

"Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси. А при нас има проверки, които са възложени също на тази Комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата", коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев  по случая и припомни, че във връзка с "Апартаментгейт" са възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили. "Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки", каза зам. главният прокурор.

Той коментира още и проверките, свързани с къщите за гости, изградени с европейски средства. "По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи", обясни той.