https://dnes.dir.bg/svyat/federalen-sad-postanovi-na-tramp-da-ne-blokira-krititsi-v-tuitar
Федерален съд постанови на Тръмп да не блокира критици в "Туитър"
 
10 юли 2019, 06:45 | | Видяна: 20
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да спира достъпа на критици до акаунта си в "Туитър". Това постанови днес федерален апелативен съд.
 
Тричленен състав на апелативен съд от Втори федерален съдебен окръг, заседаващ в Манхатън, единодушно реши, че Първата поправка в конституцията забранява на Тръмп да използва "блокиращата" функция в "Туитър", за да ограничава достъпа до своя иначе публичен акаунт. 
 
В мотивите за решението съдията Барингтън Паркър пише, че Първата поправка не позволява на "публично длъжностно лице, която използва акаунт в социална медия за всякакви официални цели, да изключва от онлайн диалог лица с различно мнение, защото те изразяват възгледи, с които длъжностното лице не е съгласно".
 
Не последва коментар на Белия дом и министерството на правосъдието на САЩ по темата. Засега няма и коментар от администраторите на "Туитър".
 
Днешното решение потвърждава решението на федерален окръжен съд в Манхатън от май 2018 г. Тогава министерството на правосъдието назова присъдата "фундаментално недоразумение", като обясни, че Тръмп използва "Туитър", за да разпространява своите възгледи, а не като платформа за публична дискусия.
 
Доналд Тръмп е превърнал своя акаунт @RealDonaldTrump в централна част на своето президентство. В него той прокламира своя дневен ред, обявява политики и напада критици. Той има 61,8 милиона последователи, отбеляза Ройтерс.
 
 
Dir.bg