Прокуратурата опроверга пияна следователка, оплакала се от репресия
Срещу Радиана Абдулова се води дисциплинарно производство заради нееднократно явяване на работното й място в нетрезво състояние
 
10 юли 2019, 15:06 | | Видяна: 1712
 

Следовател Радиана Абдулова, снимка:Фейсбук

 

Софийска градска прокуратура (СГП) опроверга публичното изявление на следователката от следствения отдел към обвинението Радина Абдулова, която, за да оправдае явяването си на работа в пияно състояние, се оплака от "репресия" и "незаконно подслушване".

Ръководството на СГП коментира изявите в медиите на следователката като "инспирирани от Абдулова и нейния адвокат, като защитна позиция, целяща да насочи общественото внимание в посока, различна от приетите от СГП действия за ангажиране на дисциплинирната отговорност на магистрата за проявено от него недопустимо поведение, изразяващо се в явяване на работа в нетрезво състояние".

От държавното обвинение цитират и хронологията на събитията, като уточняват, че на 26 юни 2019г. до административния ръководител на СГП е постъпил сигнал от завеждащ следствения отдел към нея, в който са изложени данни за нарушаване на трудовата дисциплина от страна на следовател Абдулова, изразяващо се в "явяване същия ден на работа в нетрезво състояние, като е отразено, че не се касае за изолиран случай". На 28 юни 2019г. е образувано дисциплинарно производство срещу нея за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт - нарушение съгласно чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт.

Същия ден по настояване на следователката е проведен разговор с разширен състав на ръководството на СГП, в който тя е обяснила, че поведението й се дължи на "лични проблеми" и е изразила съжаление, че е отишла на работа пияна.

На 07 юли 2019г. следовател Абдулова е дала интервю за медиите, в което е посочила, че на 01 юли 2019г. е подала искова молба пред съда за обезщетение по реда на ЗОДОВ за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства срещу нея в период от 5 години. От прокуратурата обаче опровергават твърденията й, като уточняват, че визираното нея досъдебно производство е образувано през 2012г. и прекратено през 2014г.

"Пред медиите тя е обвързала образуваното срещу нея дисциплинарно производство с депозираната пред съда претенция. Изложената хронология на събитията ясно сочи, че образуването на дисциплинарно производство спрямо следовател Абдулова предшества сезирането на съда с искова молба, а основанието за образуването му е несъвместимо с трудовите й задължение поведение, констатирано към конкретна дата. Горните констатации отразяват липсата на достоверност в изявлението на следовател Абдулова пред медиите и освен с недопустими внушения относно работата на държавното обвинение, то е изпълнено и с фактологически неточности", уточняват от прокуратурата.