След като преди година сам се отказа да иска свобода
Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил
Австралиецът е подал нова молба за предсрочно освобождаване, след като изтърпя над 10 години от наказанието си
 
12 юли 2019, 15:12 | | Видяна: 457
 

Джок Полфрийман

 

След като през май м.г. затворникът Джок Полфрийман, осъден на 20 години за убийство, сам се отказа от условното предсрочно освобождаване от затвора в съдебната зала, сега явно е преценил, че е превъзпитан и се е поправил за стореното. Австралиецът е подал нова молба за предсрочно освобождаване, която ще бъде разгледана от състав на Софийски градски съд (СГС).

На 23 май 2018 година Полфрийман влезе в съдебната зала на СГС, за да научи дали магистратите ще уважат молбата му за предсрочно освобождаване, след излежани близо 9 години зад решетките. След като съдия Руси Алексиев попита страните дали да бъде даден ход на делото, адвокатът на австралиеца Калин Ангелов обяви, че процесуални пречки няма, но подзащитният му оттегля молбата си, тъй като смята, че "има какво още да се работи с него". След заседанието затворникът излезе от залата в очевидно приповдигнато настроение и с усмивка обясни пред журналисти, че смята, че може да поработи още върху "поправянето си".

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година заради това, че през 2007 година при спречкване наръга с швейцарско ножче 20-годишния Андрей Монов, който по-късно почина в болницата. След като бе пратен в затвора, където се намира от вече над 10 години, Полфрийман започна активно да участва в различни инициативи по опазване на правата на затворниците, поради което през 2015 година бе номиниран в инициативата на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината". Това предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов, а номинацията бе оттеглена от организаторите на инициативата.

На следващата година австралиецът успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушение на правото на свобода на изразяването".