Бившият министър на правосъдието Маргарита Попова:
Новият главен прокурор трябва професионално и достолепно да участва в разговорите за състоянието на правовата държава
Невъзможно е методическото ръководство и надзорът за законност да отпаднат от правомощията на "обвинител №1", смята вицепрезидентът в периода 2012-2017 г.
 
15 юли 2019, 10:52 | | Видяна: 441
 

Бившият вицепрезидент и министър на правосъдието Маргарита Попова, снимка:Архив

 

"Не бива да се очакват сензации при избора на главен прокурор. Обществото се вълнува, защото става дума за нашата държавност, за това хората да получават от правосъдието повече от това, което очакват. Изборът на главен прокурор е мандатна дейност. Това няма да е нито за първи, нито за последен път. Новият главен прокурор трябва адекватно, професионално, интелигентно и достолепно да участва в много сериозни разговори за състоянието на правовата държава в ЕС. Много е важно кой ще застане на този пост". Това каза пред Нова телевизия вицепрезидентът (2012 - 2017 г.), бивш министър на правосъдието и бивш прокурор Маргарита Попова.

"Това е животрептяща тема, няма да мине без вълнение, без съмнение. Не е маловажно кой ще застане на този пост. Европа говори за това и сега, със структурирането на новата Европейска комисия разговорите ще стават още по-задълбочени и по-интересни. Има за какво да се говори, за какво да се притесняваме, има за какво европейските граждани да се притесняват", допълни Попова.

"Партийно-политическата власт има желание да управлява съдебната власт. Поражда се въпросът какви са представите на системата. Много е важно какво законодателство ще направим, какви хора има в политическата система и как те ще си взаимодействат със съдебната власт", посочи бившият правосъден министър. "Човек трябва да има сила и вътрешна увереност да се еманципира и трябва да го направи тогава, когато говори законът, а не вместо него да говорят предишни или настоящи обвързаности", категорична бе тя.

"Важно е какво законодателство ще направим ние. Доста неща се направиха и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс по въпроса за главния прокурор и как да работи прокуратурата. Трябва да се разсече възелът между тази ненаситна жажда и желание на партийно-политическата власт да управлява и да се намесва в съдебната власт в своя полза и чрез законодателни дейност. Главният прокурор и съдебната власт нямат законодателна власт, но могат да работят в сътрудничество", заяви Попова и уточни, че новият главен прокурор ще се избира по старите правила.

Според нея освен това правомощията на новия главен прокурор не трябва да се променят. "Има две изключително важни понятия, които са част от правомощията на главния прокурор – това са методическото ръководство и надзорът за законност. Те са употребени на конституционно ниво, в ЗСВ и в НПК и когато ние говорим, че трябва да отпадне възможността главният прокурор да оказва методическо ръководство и надзор за законност върху останалите прокурори, това означава да говорим за промени в Конституцията. За това обаче трябва да има политическа воля. След като управляващите казват, че няма да се променя Конституцията, значи няма да се променя. Ако в друг момент някой друг спечели избори и парламентарно мнозинство, и реши да прави промени в Конституцията, ще трябва да извърви дългия път между съгласието на политическите сили, какво да се направи и как да се направи", заяви Попова и уточни, че като бивш прокурор е категорична в мнението си, че методическото ръководство и надзорът за законност няма как да бъдат отнети от правомощията на "обвинител №1".

"Каква е тази демокрация? Така ли се отнемат правомощия от главния прокурор?", попита накрая Попова.