Заради неправомерно отпускане на евросредства за земеделие
Шестима служители на ДФЗ в ареста заради Миню Стайков
Иван Гешев призова за повече почтеност онези, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс
 
16 юли 2019, 11:36 | Правен свят | Видяна: 418
 

Бизнесменът Миню Стайков е в ареста от 10 месеца, снимка: архив

 
Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Калоян Костадинов, директори и служители - общо шест души, са задържани за 24 часа във връзка с разследването срещу Миню Стайков и още 7 души, обвинени за участие в организирана престъпна група за неправомерно източване на средства от европейските програми за земеделие. Задържаният зам.-директор е в ръководството на фонда от няколко месеца, а преди това е бил директор на дирекция, съобщи заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
 
Престъпленията, за които се разследва Миню Стайков, са извършени по времето, когато бившият земеделски министър Румен Порожанов е ръководил ДФЗ, но до този момент срещу него не са събрани доказателства за повдигане на обвиненния. 
 
Във вторник сутринта Специализираната прокуратурата, ГДБОП и служители на КПКОНПИ започнаха претърсвания в кабинетите и домовете на шестимата служители от фонда. Зам.-главният прокурор уточни, че наблюдаващият прокурор по делото ще прецени на кого да повдигнат обвинение и каква мярка да им бъде наложена или поискана от съда.
 
Делото за присвояване на евросредства е от месец май т.г., като за лидер на групата е сочен Миню Стайков, а другите 7 лица са деца и близки на негови служители, които са кандидатствали като "млади фермери" за финансиране по програмите за подпомагане на селските райони и за лозаро-винарството. 8 млн. лева са получените средства, а имало опит да бъдат получени още 5 млн.  евро, но след намесата на Спецпрокуратурата това е било предотватено.
 
Иван Гешев призова за повече почтеност онези служители, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс. "Един от проблемите е липсата на приличие. Чувството за безнаказаност създава усещането у българските граждани за несправедливост", коментира заместник-главният прокурор. Гешев обясни още, че макар да са били налични документи, че фирмите, които получават европейските средства са свързани с Миню Стайков, те са получавали финансиране, макар това да не е било редно.
 
Миню Стайков е в ареста от 10 месеца. Първоначално той бе задържан за данъчни престъпления, свързани с незаконното производство на цигари в нелегална фабрика в Карнобат.