Пловдивски прокурори: Възмутени сме от безпрецедентните политически нападки срещу зам.-главния прокурор
От БХК разтревожени от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, подвеждат Румен Радев да се намеси
Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" подкрепи единодушната кандидатура на Прокурорската колегия за следващ "обвинител №1"
 
26 юли 2019, 15:14 | Правен свят | Видяна: 564
 

Председателят на БХК Красимир Кънев се разтревожил от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, иска намесата на президента

С позиции, становища и декларации излязоха още обвинители и служители и от Окръжните прокуратури в Силистра и Разград, както и от Районните прокуратури в Кубрат, Исперих и Разград. 

 
"Българският хелзинкски комитет (БХК) като най-голямата и най-стара гражданска организация за защита на правата на човека в България изразява силна тревога относно започналата процедура по избор на нов главен прокурор на Република България". Това пише в Отворено писмо до президента председателят на БХК Красимир Кънев. "В настоящата процедура до момента номинирано за главен прокурор е само едно лице —сегашният заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев. Това е повод за сериозна тревога за бъдещето на правовата държава не само с оглед на саботирането на плурализма и възможността за състезателност и избор в процедурата, но и с оглед на скорошните публични изяви на единствения кандидат. В тези изяви г-н Гешев показа, че не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита. Той също така изказа публично твърдения, които са унизителни за достойнството на хората, принадлежащи към малцинствата в България", пише още философът по образование Красимир Кънев. Последното донякъде обяснява, че Кънев подвеждащо настоява за "намесата" на президента Румен Радев в процедурата, каквато на този етап е недопустима. По Конституцията президентът има роля в процедурата по избор на "тримата първи" в съдебната власт, но едва след и ако кандидат за поста на главен прокурор, председател на ВКС и на ВАС, успее да събере най-малко 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет. Едва тогава идва ролята на държавния глава, който може да подпише или да откаже да издаде указ за утвърждаване на избора. Дори и да се случи второто, то ВСС може да гласува повторно кандидатурата, а Радев вече ще е длъжен да подпише указа. 
 
"През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България през 2018 г. и до заместник главният прокурор Иван Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков със специално отбелязани глава и разказ, които да прочетем - "Батареята на Зли дол" и разказът "Божура". Този жест беше още една подигравка към човешките права отвъд мнението му за правозащитната организация, която е автор на доклада", жалват се още от БХК. От написаното не става много ясно, дали от БХК разглеждат като "подигравка" четенето на произведенията на Патриарха на българската литература Вазов и на хуманиста Йовков.
 
На фона на самотната жалейка от най-старата у нас организация, издържана от грантовете на мизантропа Джоржд Сорос, стават все повече писмата и становищата в подкрепа на единодушната номинация на Иван Гешев от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Като към прокурорите, следователите и служителите от съдебната власт, вече се присъединяват и представители на академичната общност. 
 
От кадровия орган на съдебната власт информираха за становище на прокурорите от Районна прокуратура – Пловдив и от служителите в нея, в което се изразява притеснението и възмущението от организираните от партия "Да, България" "безпрецедентни по своя интензитет политически нападки срещу номинацията на г-н Иван Гешев, изразили се в протести пред сградата на ВСС и постъпилите в Съвета декларации и сигнали с искане за оттегляне на кандидатурата , образуване на дисциплинарно производство срещу него и оставката му като заместник на главния прокурор". "Намираме, че тези действия от страна на политическа партия, която не е сред изброените в чл. 173, ал, 8 от ЗСВ лица, оправомощени от закона да изготвят становища относно избора на Главен прокурор, представляват опит за грубо вмешателство в работата на ВСС, нарушение на конституционните и законови разпоредби, касаещи процедурата за избор на Главен прокурор и в крайна сметка посегателство върху независимостта на съдебната власт", пишат повече от 30 магистрати и служители.
 
Прокурори и служители от Районната прокуратура в Силистра също излязоха с декларация в подкрепа на номинацията на Иван Гешев. "Всяка външна намеса при избора на главен прокурор би нарушила демократичния принцип", пишат държавните обвинители и служителите от Силистра.
 
"През последните години се наблюдава активизиране на дейността на прокуратурата, като орган за законност и защита правата и свободите на гражданите. Подобряването на работата на органите на досъдебното производство под надзора на прокуратурата е необходимо условие за по-ефективно противодействие срещу престъпността в нашата страна", пише в Становище до Пленума на ВСС на ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" проф. Борислав Юруков. "Високите оценки за постигнатите успехи и професионалните качества при осъществяваното методическо ръководство на г-н Иван Гешев върху координацията на прокуратурата са потвърдени в становища на редица професионални български и чуждестранни организации. Напредъкът в области, за които той непосредствено отговаря, бе потвърден в последните доклади на Европейската комисия", пишат още от университета в Благоевград.