Прокуратурата разсекрети част от доказателствата срещу ТАД Груп и "Биволъ"
Хакерът Кристиян Бойков е събирал данни за прокурори и следователи в папка Ne se chistiiii
"Биволъ" разполагат с информацията от две седмици, директно с Атанас Чобанов се говори…правителството трябва да си замине, е заснет да казва по телефона търговският директор Георги Янков
 
01 август 2019, 13:41 | Правен свят | Видяна: 2054
 

снимки: Специализирана прокуратура

 
Специализираната прокуратура разсекрети част от доказателствата, събрани в хода на разследването по кибератаката срещу НАП, които уличават в престъпна дейност собственика и служители на "ТАД Груп", както и автори от сайта "Биволъ". Апелативната спецпрокуратура ще протестира освобождаването от ареста на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, на когото в сряда вечер бе наложена парична гаранция в размер на 100 000 лв.
 
Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества, става ясно от информацията на държавното обвинение.
 
Личните данни на прокурори и следователи са открити в папка със заглавие: " Ne se chistiiiii", посочват още от държавното обвинение. Преди две седмици файл със същото наименование, съдържащ имуществената декларация, но без заличени лични данни на съдийката Мирослава Тодорова, нейният съпруг и детето й, бе публикуван на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обясни изтичането на личните данни с пропуск на служители, но се оказва, че не е изключено зад публикуването на декларацията на Мирослава Тодорова, без заличаване на данните й, да се крие отново "ТАД Груп". Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с нарочна декларация по казуса, след като преди това по настояване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов кадровиците изслушаха и самата Тодорова. 
 
Голяма част от информацията, която прокуратурата разпространява е добита от охранителните камери в офиса на самата "ТАД Груп". На един от записите ясно се вижда, че търговският директор Георги Янков говори по телефона с лице, чиято самоличност не се съобщава, на което разкрива, че хакнатите данни от НАП са изпратени две седмици преди същото да бъде направено с мейл до редакцията на "Капитал". Янков посочва, че се контактува директно с Атанас Чобанов, както и коментира, че "правителството трябва да си замине".
 
От прокуратурата уточняват, че в приложените файлове са заличили всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.
 
"Правен свят" публикува данните, изпратени от Специализираната прокуратура. За по-добра резолюция, моля кликнете върху снимките:
 
 
 
Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е на свобода срещу гаранция от 100 000 лв., която все още не е платил. Георги Стефанов е с наложена мярка за неотклонение от 20 000 лв. От държавното обвинение уточняват, че работата по случая продължава. Вероятно се очакват и още арести, съпроводени с претърсвания и изземвания на доказателства.
 
 

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разпит на Атанас Чобанов от "Биволъ" във Франция

 

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по случая с хакерската атака срещу Националата агенция за приходите (НАП), съобщиха от държавното обвинение.

 

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване.

 

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.