Иван Гешев с благодарност към колегите си за подкрепата за номинацията му за главен прокурор
Няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция, пише зам.-главният прокурор
 
05 август 2019, 10:44 | | Видяна: 920
 
 
Номинираният за главен прокурор Иван Гешев излезе с позиция, в която благодари на колегите си за изразената от тях подкрепа. "Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от прокуратурата, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили", посочва Гешев.
 
По повод журналистически публикации, предимно в издания свързани или собственост на подсъдимите лица Иво Прокопиев и Цветан Василев, както и на Огнян Донев, в които се иронизира масовата подкрепа на следователи, прокурори и съдебни служители за номинацията за следващ "обвинител №1", Иван Гешев пише: "опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор".
 
В позицията на заместника на главния прокурор е отделено и специално внимание на внушенията срещу прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, които Росен Босев от в-к "Капитал" (издание на подсъдимия Иво Прокопиев-бел.ред) отправя в публикация за подкрепата на специализираните магистрати на кандидатурата на Гешев. Босев, който живее на семейни начала с дъщерята на провалилата се като вътрешен министър социоложка Румяна Бъчварова, превратно тълкува коментар на Соколова от 2013-та година, в който тя посочва, че прокурорите изпълняват устните заповеди на началниците си. Дъщерята на бившия началник на кабинета на Бойко Борисов - Лора Филева също е журналист в издание на подсъдимия Иво Прокопиев.
 
"От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието "Халифакс", посочва още Иван Гешев.
 
"Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус", пише в заключение номинираният за следващ главен прокурор.