По разследването срещу престъпната група за разпространение на наркотици
Властите издирват 25 пласьори на дрога
Мрежата е работила от 4-5 години, а властите я разследват от две години и половина
 
12 август 2019, 16:06 | | Видяна: 419
 

Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на фона на плаката, който показа мрежата от пласьори на дрога преди две години, колаж: Канал 3

 
Трима души са ръководили една от най-големите разбити досега групи за разпространение на наркотици у нас. 25-ма от общо 32-ма обвинени са обявени за издирване. За някои от тях е издадена и европейска заповед за арест. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който оповести подробности по разследването. Акцията срещу групата се проведе в средата на миналата седмица, като в нея участваха служители на ГДБОП.
 
Прокурорът заяви още, че в бандата попадат мъже, чиито снимки бяха разпространени на листовки преди две години в София като хора, които продават наркотици.
 
"Трима са ръководителите на неутрализираната миналата седмица престъпна група за наркотици", обясни и наблюдаващият прокурор Красимир Тренчев. Той отказа да цитира имената им, но наблегна на направленията, в които е работела групата: "Едното направление е продажба на наркотични вещества на едро, търговия с 50 и повече килограма високорискови вещества - хероин, кокаин, коноп, екстази, почти цялата палитра. Второто направление е дилърска мрежа, изградена от самите тях. Третото е, че в нощните заведения и по партитата основно те са предлагали наркотични вещества".
 
Обвинителят не коментира дали задържаните имат връзка с по-големи имена от наркобизнеса и подчерта, че групировката е работила на територията на цялата страна.
 
Относно начина на набиране на кадри за групата той каза, че някои са се включвали доброволно, а други са били принуждавани със сила. "Упражнявано е насилие. Имало е нанасяне на телесни повреди и заплахи", обясни Тренчев. Според него групата е действала 4-5 години, а властите са работили по нейното неутрализиране от 2 години и половина.
 
 
БАБХ вече са проверява от Специализираната прокуратура
 
Работи се активно по разпоредената от главния прокурор проверка на Българската агенция за безопасност на храните, която е във връзка с разследване за умъртвяването на животни, болни от Африканска чума по свинете, каза още ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинга.
 
„Изискани са документи, възложено е да се направи проверка на посочените договори от главния прокурор“, добави още Петров и уточни, че в проверките участва и Агенцията за държавно-финансова инспекция.