Главният прокурор Сотир Цацаров:
И руският бизнесмен Константин Малофеев е със забрана за влизане в страната за 10 г.
Не е разделение на обществото на русофили и русофоби. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските интереси, обясни Цацаров
 
11 септември 2019, 15:34 | | Видяна: 113
 

Главният прокурор Сотир Цацаров в парламента, снимка: Канал 3

 

"Руският бизнесмен Константин Малофеев има наложена от днес забрана за влизане в България за 10 г.", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал около лидера на движение "Русофили" Николай Малинов.

Цацаров бе извикан, след като по-рано в сряда в парламента информация по темата докладваха вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Главният прокурор бе категоричен, че акцията не е политическа, нито е атака срещу движение "Русофили". "И още нещо - мога да го кажа съвсем ясно - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", обясни Цацаров.

Той поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. "В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица", подчерта още "обвинител №1". 

"Установено е, че това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности на територията на Република България. Основаната част на тези задачи е свързана с преориентация на вътрешната и външна политика на страната", заяви Цацаров. "Двете организации са със седалище Руската Федераця и са: "Двуглав орел" и РИСИ. Става дума за финансиране, трансфер на финансови средства за реазлиции на определени интереси. Представялват организация на мероприятия, засягащи българската национална сигурност", обясни още той.

"Беше казано в публичното пространство, че това е преследване на идеи, но моето мнение е, че това не е преследване на идеи – това е престъпление", каза "обвинител №1".

Главният прокурор уточни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани. Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.