След като остана единствен кандидат
Лаура Кьовеши е одобрена за първи европейски главен прокурор
По информация на "Правен свят" българската делегация също е гласувала в подкрепа на номинацията на румънката
 
19 септември 2019, 14:28 | | Видяна: 534
 

Лаура Кьовеши 

 
Лаура Кьовеши бе одобрен от Съвета на ЕС за първи европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, цитирани от кореспондентите на европейските медии в Страсбург. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. По информация на "Правен свят" българската делегация също е гласувала в подкрепа на номинацията на румънката.
 
Кьовеши остана единствен кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. По-рано Съветът на ЕС имаше свой кандидат - французинът Жан-Франсоа Бонер, но през юли Париж оттегли кандидатурата му и обяви, че е в готовност да подкрепи Кьовеши.
 
Европейският парламент вече спря избора си на Кьовеши. С решението на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.
 
Социалдемократите, които управляват в Румъния, дълго време се противопоставяха на избора на Кьовеши, която е много популярна сред обществото, но е критикувана от част от политическата класа. Правосъдният министър в Букурещ разпрати писма до всички европейски столици с искане да не я подкрепят. Срещу Кьовеши започна и разследване, по-късно прекратено от съда заради липса на достатъчно доказателства. На свой ред президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо я подкрепя. 
 
Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Новата европейска прокуратура ще бъде независим орган, натоварен с борбата с престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, като корупцията или трансграничните измами с ДДС за над 10 милиона евро.
 
Подкрепата за заемането на поста от Кьовеши може да се разглежда като успех на френския президент Емануел Макрон, както и за неолибералните кръгове в европейските институции, които открито лобираха в полза на румънката. У нас с името на Кьовеши често се спекулира, основно от подсъдими лица със солидни финансови възможности, техни медии и различни групи за натиск, включващи партии, неправителствени организации и професионални протестъри.