С какво заслужи убиецът Полфрийман преждевременната си свобода?*
В нашето болно общество, което живее в ежедневен стрес от насилие, мерзост, омраза, агресия, изнасилване и отнемане на човешки живот, да пуснеш предсрочно един убиец на свобода, е равносилно да кажеш на това общество: Живей като в джунгла!
 
20 септември 2019, 08:25 | Валерия Велева | Видяна: 879
 

Калин Калпакчиев, съдия в Апелативен съд - София, председател на Съюза на съдиите в България

 
Питам съдия Калпакчиев – с какво заслужи убиецът Джок Полфрийман преждевременната си свобода?
 
Вчера Българският съд освободи преждевременно убиеца Джок Полфрийман – осъден през 2011-а на 20 години затвор за това, че наръга с нож и уби по най-зверски начин студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.
 
Запомнете имената на съдиите, постановили това решение: председател на Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдаличева. И си представете как биха постъпили те, ако бяха на мястото на бащата на убития Андрей Монов... Не с чувството за мъст, а с усещането за Справедливост и Възмездие, което трябва да има във всяко демократично общество.
 
Аз съм дъщеря на съдия. През целия ми съзнателен живот са минавали дела за престъпници, на които моята майка-съдия в продължение на 40 години е трябвало да издава присъди. И винаги ми е казвала едно и също: "Всеки трябва да си получи заслуженото, защото всеки трябва да отговаря за постъпките си". Това е нормата за правилния живот, за нормалното ни присъствие като общност на тази земя. Иначе се превръщаме в индивиди, за които общото няма значение.
 
Питам съдия Калин Калпакчиев - с какво заслужи индивидът - убиецът Джок Полфрийман преждевременната си свобода? Какво той даде на обществото, че да получи такъв бонус от него?
 
Или защото този Съд е в ожесточена война с Прокуратурата и сега чрез делото "Джок Полфрийман" трябва да си го върне на Обвинението!
Това ли е цената?!
И кой я плаща?
Обществото, естествено!
 
Не знам, не са известни още мотивите на съда за това решение. Но каквито и да са, те са против обществения мир, против обществетите нрави, против човешкото възприятие за Справедливост и Възмездие! И общност. И обяснете на този на народ що е юрисдикция и юриспундеция в случая "Джок Полфрийман"! И що е право в името на народа!
 
В нашето болно общество, което живее в ежедневен стрес от насилие, мерзост, омраза, агресия, изнасилване и отнемане на човешки живот, да пуснеш предсрочно един убиец на свобода, е равносилно да кажеш на това общество: Живей като в джунгла! Който може – ще оцелее! Койте не може – ще попадне под ножа на Джок Полфрийман и другите като него!
 
Кажете го, г-н Калпакчиев, на майките на синовете като Андрей Монов!
Кажете го на бащите на хилядите млади Андреймоновци! На студентите, които се разхождат из София.
Кажете ни, г-н Калпакчиев, в джунгла ли живеем? По законите на джунгла ли да възпитаваме децата и внуците си?
 
И как да ги опазим от убиеца Джок Полфрийман, когото вие така великодушно пуснахте на свобода?