Правoсъдният министър иска съвет от Венецианската комисия за отговорността на тримата големи в съдебната система
Данаил Кирилов е обсъдил с посланици на държавите-членки на ЕС и представител на ЕК отпадането на Мониторинга върху България, както и законопроекта за промени в ЗСВ
 
24 септември 2019, 15:36 | | Видяна: 192
 

Данаил Кирилов на среща с посланици на държавите-членки на ЕС, снимка:МП

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е поискал с писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия) съвети относно готвения от правосъдното ведомство закопроект за отговорността на т.нар. "трима големи" в съдебната система.

На среща с посланици на държавите-членки на ЕС Кирилов е подписал писмото си до Венeцианската комисия, в което иска становище и препоръки по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщиха от правосъдното ведомство. По време на дискусията Кирилов е запознал дипломатите с предприетите действия от правителството в последните месеци, като сред тях е и изготвената през юни т.г. промяна на НПК за отговорността на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор по повод изпълнение на препоръки по дела на Европейския съд по правата на човека. 

Срещата, която се е провела в Министерството на правосъдието, е била с участието и на представител на делегацията на Европейската комисия в България, с когото е бил обсъден напредъкът на България и изпълнението на показателите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

Министър Кирилов е акцентирал и върху постановлението на правителството от миналата седмица, с което се създава национален механизъм за постмониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. Той е подчертал, че в Съвета за координация и сътрудничество, който е предвидено да осъществява постмониторинга,  ще участват представители на най-високо ниво от изпълнителната, съдебната и законодателната власт, като е гарантирано участието и на гражданския сектор.

Приетият от Министерския съвет проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), в  който се предвижда отмяна на разпоредбата за автоматичното отстраняване от длъжност на магистрати и на задължението те да декларират членството си в съсловни организации, също е бил сред дискутираните теми.

"България работи и ще продължи да работи в тясно сътрудничество и в конструктивен диалог с институциите с експертиза в областта на върховенството на правото като ЕК, GRECO, Венецианската комисия и Службата за подкрепа на структурни реформи", заявил е Кирилов и е благодарил на посланиците на държавите-членки и на екипите им в ресор "Правосъдие" за "активната работа и подкрепа в изпълнението на препоръките и показателите на МСО".