Със законопроект за изменение и допълнение на НПК
ГЕРБ иска изрично да запише в закона, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване
На важността на правните последици от акта би трябвало да съответства възможността влезлият в сила акт да бъде проверяван от ВКС при особено съществени нарушения на закона, пише в мотивите към законопроекта
 
01 октомври 2019, 16:51 | | Видяна: 327
 
 

Трима депутати от ГЕРБ, начело с председателя на Правната комисия в Народното събрание Анна Александрова, предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които в закона изрично да се запише, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване.

Повод за предложените от Александрова и колегите й Красимир Ципов и Димитър Лазаров промени стана скандалът с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който бе освободен от състав на Софийски апелативен съд (САС), с председател Калин Калпкачиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, за който се породиха съмнения за безпристрастност. Последното, плюс извършени от състава процесуални нарушения, доведе до искане от страна на главния прокурор Сотир Цацаров до Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на процеса за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Делото по искането на главния прокурор ще се проведе на 7 октомври.

За да е пределно ясно обаче, че тази категория дела подлежат на възобновяване в случай на нарушения, от ГЕРБ искат в чл. 419, ал. 1, изречение второ, след думите "чл. 382, ал. 7" да се добавят "чл. 440, ал. Г‘.

"В чл. 419, ал. 1 от НПК, очертаващ предмета на актовете, подлежащи на възобновяване, са посочени изрично само определенията и разпорежданията по чл, 341, ал. 1 от НПК, проверявани по реда на проверка на присъдите. Същевременно отсъстват останалите определения, постановени по реда на Глава "Двадесет и втора" от НПК, с изключение на определенията по чл. 112, ал.З и по чл. 243, ал.6, т. 1 и т. 2 от НПК, както и определенията за одобряване на споразумение по чл. 382, ал. 7 от НПК, които не подлежат на въззивен контрол. Смятаме, че това е неприемливо по отношение на определенията по чл. 440, ал. 1 от НПК, защото УПО е акт с важни последици както за осъдения, така и за държавата и обществото. На важността на правните последици от акта би трябвало да съответства възможността влезлият в сила акт да бъде проверяван от ВКС при особено съществени нарушения на закона по реда на възобновяването на наказателни дела", пише в мотивите на вносителите.

Според депутатите от ГЕРБ, освен, че е въпрос по съществото на процеса, защото се отнася до наказанието, актът, който се отнася до условното предсрочно освобождаване, по своето същество, правна значимост и правни последици, определя в най-съществена степен характера на юрисдикцията на държавата - страна по наказателното правоотношение. "Несъразмерно би било, поради правната значимост на наказанието и изтърпяването му, при решаването на въпросите за УПО законът да дава по-малко предимства за страните при осъществяване на защитата по реда на възобновяване на делата, в сравнение с: определенията за отнемане в полза на държавата на предмета и средството на престъплението; при прекратяване на наказателното производство; при прилагане на принудителни медицински мерки; при постановяване на реабилитация; при одобряване на споразумения и пр", пишат още вносителите.

 

ГЕРБ обмисля съкратеното следствие да отпадне само при умишлени убийства

 

Междувременно Правната комисия на парламента обсъди и другите важни поправки в НПК – за съкратеното съдебно следствие. Депутатите от ГЕРБ обмислят то да отпадне само в случаите на умишлени убийства, но да се запази по делата за умишлено причиняване на тежка телесна повреда. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Анна Александрова.

 

Депутатите от комисията гласуваха да се обединят в едно трите законопроекта за изменение на НПК, където е посочено отпадане на съкратено съдебно производство при убийство и тежка телесна повреда. Четвъртият законопроект е на ГЕРБ, но той е свързан с изменение на НК. По думите на Александрова, ако отпадне съкратеното следствие и при тежки телесни повреди - изнасилвания например, то съдилищата ще се затлачат от дела.

 

Предложението на ГЕРБ ще бъде направено между първо и второ четене на законопроекта. Преди това обаче на заседанието следващия вторник ще бъде чуто мнение на съдиите и прокурорите. Според Емил Димитров от гражданската квота на ВМРО всичко е въпрос на дебат. Той също подчерта, че е много важно да се чуе мнението на магистрати.