Полфрийман не се яви във ВКС, за да не го съдел Народен съд
Върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова ще излязат с решение до 2 месеца за свободата на австралиеца
 
07 октомври 2019, 10:44 | Цветелина Янкова | Видяна: 1350
 
 

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова проведе заседание по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман.

По време на заседанието, което очаквано бе обект на засилен медиен и обществен интерес, върховните съдии изслушаха пледоариите на прокуратурата и защитата на Полфрийман. Австралиецът не се яви в съдебната зала, като е депозирал изрична молба, че не желае да присъства. Адвокатът му Калин Ангелов обясни, че причината подзащитният му да не се яви е, че "макар и да бил убеден левичар, не искал да го съди Народния съд". На заседанието обаче присъстваха поддръжници на Полфрийман, представители на австралийските медии и дори посланикът на Австралия в Гърция, който обяви, че ще следи изкъсо делото.

В пледоариите си адвокат Ангелов остро разкритикува тезата на прокуратурата и призова съдиите от ВКС да "помислят за последиците" от решението си по искането на главния прокурор. "Помислете за последиците, изправени сте пред едно тежко решение и то е дали да спазите закона. То е тежко заради медийната истерия, амбициите на главния прокурор и политиците. Уважаеми съдии това дело е изключително просто - искането на главния прокурор е недопустимо, а ако вие го уважите, ще създадете хаос", заяви адвокат Ангелов.

Той определи още твърдението в искането на Цацаров, че апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са нарушили процесуалните правила и са се произнесли с "определение", вместо с "решение", както изисква законът, като "тирания". "Ако днес възобновите това дело, с ръка на сърцето кажете, мислите ли, че който и да е състав ще бъде безпристрастен? Така този човек (бел.ред Джок Полфрийман) няма да има шанс да бъде освободен никога", заяви още Ангелов пред ВКС.

От своя страна представителят на обвинението посочи, че поддържа искането на главния прокурор. Той припомни основанията, посочени от Цацаров, за нуждата от възобновяване на процеса - тежко процесуално нарушение по делото, както и наличие на зависимости на част от съдиите от САС от неправителстваната организация БХК, станала основен повод съставът да мотивира освобождаването на Полфрийман. "За да е законен един състав не е достатъчно да е сформиран законно, а и да не са налице основания за отвод на членовете му. По отношение на нито един от членовете на съдебния състав не трябва да има факти, които поставят под съмнение тяхната безпристрастност. В съдебния акт на състава на САС са хиперболизирани част от характеристиките на осъдения, за сметка на становището на затворническата администрация. Личната зависимост на този състав компрометира акта му", посочи прокурорът.

След като върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова изслушаха пледоариите на двете страни, те се оттеглиха на съвещание, а решението им по случая ще дойде в срок до 2 месеца.

Междувременно, по време на заседанието, пред Съдебната палата в столицата около 200 граждани се бяха събрали на протест с искане за "справедливо решение" по казуса с Полфрийман. Исканията им са за възобновяване на процеса за свободата на астралиеца, а част от протестиращите носеха и трансперанти с надписи: "Някои съдии забравиха морала" и "Съдът не е на БХК", на фона на революционни песни.

На протеста присъстваха и евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатът Юлиан Ангелов. "Мястото на Джок Полфрийман е в затвора", каза Джамбазки.

Протестиращи пред Съдебната палата поискаха справедливост по случая "Полфрийман", снимка" в-к "Труд"