Родителите на починалото на зъболекарски стол дете:
Оневиняването на д-р Валентин Павлов е гавра с паметта на Алекс
Семейството обвинява медиците, че не са ги предупрели за рисковете от анестезията и са повикали линейка твърде късно
 
13 ноември 2019, 10:29 | | Видяна: 458
 

Родителите на починалия Алекс - Валери и Албена Захариеви, снимка: bTV

 

Оправдателна присъда беше издадена за зъболекаря д-р Валентин Павлов, на чийто стоматологичен стол след обща упойка почина 14-годишно дете през 2016 г. Родителите обвиняват медиците, че не са ги предупредили за рисковете на анестезията и са викнали линейка твърде късно. Бащата на Алекс, Валери Захариев - заяви пред  bTV, че оправдателната присъда на втора инстанция на зъболекаря е гавра с паметта на детето.

Д-р Валентин Павлов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години, но след това оневинен на втора. 

"Хвърля се прах в очите, че в България има някакво правосъдие. Ще обжалваме пред върховен съд  тези присъди и ще продължим да настояваме за максимално строги присъди за тези хора", заяви още бащата като поясни, че за анестезиолога д-р Филипова и управителя на клиниката Павлова присъдите са намалени от три на една година условно с възстановяване на правата за практикуване.

Според бащата анестезиологът д-р Филипова е признал в съда, че е разпознала симптомите на малигнена хипертермия, но е чакала нареждането на доктора, за да извика линейка. Тя знаела и че само атидот може да помогне, поясни още Захариев. 

Почерненото семейство вече близо 3 години търси справедливост за смъртта на 14-годишният си син. През 2016 г. д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира.

Майката на момчето - Албена Захариева, обясни, че не са й били разяснени рисковете от общата упойка, а само са й казали, че така синът й ще бъде по-спокоен по време на интервенцията. Не бяха направени и никакви изследвания, докторът добавил, че момчето трябва да е здраво, казва още почернената майка. Според нея цялата вина и отговорност носи д-р Павлов.

"Той ръководи целия екип, той решава", добави Захариева.

Родителите ще искат максимални наказания за екипа. А за оправдателната присъда на д-р Павлов нямат обяснение, защото посочват, че дори е имало още един подобен случай на техния, но детето е откарано бързо до болницата и сега е живо.

"Не могат да ни убедят, че и за нашето дете не е имало шанс", заявиха почернените родители.