В писмо до президента и ВСС
Камарата на следователите възрази на продължаващия политически натиск срещу избора на Иван Гешев
Езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество, смятат от съсловната организация
 
18 ноември 2019, 11:51 | | Видяна: 338
 
 

След като Асоциацията на прокурорите излезе с публично становище и Камарата на следователите изпрати писмо, само че адресирано до президента и Висшия съдебен съвет (ВСС), в което се противопоставя на политическото говорене и натиск срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

В писмото си от съсловната организация настояват процедурата да бъде завършена в съответствие със закона и Конституцията в обозрим срок, а кадровият орган да "отстоява независимостта на съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти".

"В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите на Република България", пишат в писмото си до президента и ВСС от Камарата на следователите.

Ето и пълния текст на писмото на Камарата на следователите в България:

Камарата на следователите в България /КСБ/, като най-голямата съсловна организация в системата на съдебната власт, чрез управителния си съвет нееднократно е изразявала становища относно процедурата по избор на главен прокурор. Считаме, че същата беше публична, прозрачна и проведена изцяло според изискванията на закона. Номинираният кандидат получи двукратно подкрепата на двадесет от членовете на Висшия съдебен съвет, в това число и на повечето от членовете на съдийската колегия. В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите на Република България.

Считаме, че изместването на фокуса от професионалните качества на г-н Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор, са в нарушение на буквата и духа на закона и правилата за избор на "тримата големи" в съдебната власт. В този смисъл остро възразяваме срещу продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма, целящи да предизвикат скандал и генериране на фалшиви новини.

Призоваваме членовете на Висшия съдебен съвет да отстояват независимостта съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти !

Очакваме процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институциите и най-вече в интерес на българското общество.