Президентът потвърди, че ще подпише за избора на Иван Гешев в обозрим срок
Държавният глава Румен Радев е категоричен, че не приема ултиматуми
 
19 ноември 2019, 11:41 | | Видяна: 879
 
 
Президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор в обозрим срок. Това заяви държавният глава пред журналисти. "Ултиматум не приемам от никого. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации", добави Радев.
 
Попитан дали ще подпише указа за главен прокурор в рамките на 3 до 7 дни, държавният глава коментира, че отговорът на всички въпроси е в Конституцията.
 
"Аз ще се произнеса в обозрим срок, когато реша. Аз се обърнах към Висшия съдебен съвет с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин", допълни още Румен Радев.
 
Припомняме, че президентът вече е задължен да подпише указа за утвърждаване на Иван Гешев за следващ "обвинител №1". Дотук се стигна, след като кандидатурата на Гешев за главен прокурор получи двукратно категоричната подкрепа на Висшия съдебен съвет  (ВСС) с 20 гласа "за" и едва четирима "против" - първият път бе на 24 октомври, а след отказа на държавния глава да подпише указа за назначаването му и връщането на избора в Пленума на кадровия орган и на 14 ноември. Кадровиците препотвърдиха избора му от първия вот, като "за" Гешев и втория път гласуваха същите членове на Съвета.