След среща с Иван Гешев и за да не наруши Конституцията
Президентът подписа указ за утвърждаването на новия главен прокурор
Румен Радев стартира широки консултации за промяна на основния закон, свързани с мястото на прокуратурата в съдебната система
 
26 ноември 2019, 12:19 | Правен свят | Видяна: 1257
 

Президентът Румен Радев подписа указ за утвърждаването на избора на Иван Гешев за главен прокурор

 
След кратка среща с Иван Гешев, президентът Румен Радев подписа указа за утвърждаването на новия главен прокурор.
 
Държавният глава направи специално изявление, в което даде да се разбере, че не е удовлетворен от начина, по който Висшият съдебен съвет (ВСС) на два пъти с по 20 гласа "за" и по четири гласа "против" избра Гешев за следващия обвинител №1. "В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее", поясни Радев.
 
Държавният глава даде да се разбере още, че е отхвърлил опитите за натиск, които свързани с подсъдими лица, прилагаха през последния месец, с очакването, че Радев ще откаже да спази Конституцията, няма да подпише указ за назначаването на Гешев и ще се обърне с питане до Конституционния съд (КС), което да попречи на успешното приключване на процедурата по избор на следващия главен обвинител и до стартирането на нова. "Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", коментира Радев.
 
Президентът обясни и какви са очакванията му от Иван Гешев след встъпването му в длъжност като главен прокурор за следващите седем години. "Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост", категоричен бе Радев.
 
Президентът изрази мнение, че българската прокуратура е недостатъчно реформирана, а отчетността на главния прокурор на практика не съществува. Това са само част от мотивите, с които Радев обяви, че стартира широк дебат за промяна на Конституцията, включващ и въпроса за мястото на държавното обвинение в съдебната система и взаимодействието й с другите институции. "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", посочи още Радев. "От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда", каза още държавният глава в специалното си изявление.
 
Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година. С оглед издигнатата от управляващото мнозинство кандидатура на Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), не е изключено смяната на върха на държавното обвинение да се случи и преди края на годината.
 

 

Иван Гешев: Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна личност

 

"Ще направя всичко възможно да оправдая очакванията", коментира пред журналисти Иван Гешев след като президентът подписа указ за неговото назначаване на поста. "Моето мнение, е че прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт", посочи още новият главен прокурор.

 

„Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна личност“, допълни Иван Гешев, като сподели мнението, че прокуратурата трябва да е по-активна, каквито са очакванията на българските граждани.

 

Гешев също добави, че главният прокурор не може да е пощенска кутия, която да получава сигнали от всички политици, тъй като единственото, което може да направи е да ги прати на конкретните прокуратури.

 

"Това, което коментирах с президента Радев е същото, което той изложи в обръщението си. Президентът ме уведоми, че ще иска промени в Конституцията. Не знам какво е мнението на президента за мястото на прокуратурата, но моето мнение е, че трябва да остане част от съдебната власт, което е и мнението на голяма част от прокурори, следователи и съдебни служители. Не съм чул какво точно смята президентът да се промени, а че ще има широк дебат“, каза новият главен прокурор и допълни, че прокуратурата не е причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да внуши един политико-олигархичен кръг. "Именно според този кръг прокуратурата е виновна за всички проблеми в държавата и отрича, че има проблеми, които следват да бъдат изчистени. Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно предвид реакцията, която беше спрямо процедурата за избор, е реакция на притеснение. Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона", категоричен бе Иван Гешев.

 

"Тази идеологическа основа е, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Това не е вярно и не означава, че прокуратурата няма определени проблеми, които следва да бъдат решени. Но да се фиксираш и да изградиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някои постигат чист личен и политически интерес", допълни той.

 

„Не смятам, че съм работил селективно по делото КТБ. Не само аз, но и екипът от прокурори, съдебни служители и следователи. Това ще стане явно от самото съдебно производство, което е пред нас. Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки. Включително политическа, геологическа и всякакви други. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правовите, извън закона", коментира Гешев на журналистически въпрос. Той подчерта още, че прокуратурата се отчита достатъчно.