Провокациите срещу Иван Гешев продължават и след президентския указ
Прокурор, лансиран от издания на подсъдимия Прокопиев, подаде оставка
Андрей Янкулов, който бе заместник в мандата на провалилия се като правосъден министър Христо Иванов, обяви мотивите си във фейсбук, копирайки бившия съдия и настоящ политик Методи Лалов
 
27 ноември 2019, 14:57 | Правен свят | Видяна: 1604
 

Прокурорът Андрей Янкулов напуска с политически мотиви съдебната система. Времето ще покаже дали и той ще търси реализация на политическото поприще

 
Провокациите срещу утвърдения с указ на президента за нов главен прокурор Иван Гешев продължават. Този път хибридната атака дойде от самото държавно обвинение или по точно от един прокурор, който реши демонстративно да напусне съдебната система, без преди това да е ясно с какво точно е допринесъл за доверието в нея през 13-годишния му стаж. Става въпрос за Андрей Янкулов от Софийската градска прокуратура, който рано в сряда обяви първо във фейсбук, че е подал оставка. Мотивите му звучат политически, което в конкретния случай не е изненадващо. Това обяснява и защо "новината" за оставката на не много известния с работата си държавен обвинител бе бързо мултиплицирана в издания, през които протече продължаващата шест месеца очерняща кампания срещу процедурата по избор на главен прокурор. Още повече, че същите медии многократно се опитваха да неглижират и иронизират масовата подкрепа, която прокурори, следователи и служители на съдебната система изразяваха многократно докато течеше избора на Гешев.
 
Обяснението за това защо подалият оставка прокурор Янкулов е толкова "важен" може да се открие в очерк още от 2012 г. Той е публикуван в издание на подсъдимия пред Специализирания наказателен съд издател Иво Прокопиев. През 2014 г. Андрей Янкулов влиза като заместник-министър в екипа на провалилия се като правосъден министър Христо Иванов, понастоящем партиен ръководител на свързваната отново с Прокопиев партия "Да, България". 
 
Докато е в МП Янкулов отговаря за местата за лишаване от свобода и съдебната охрана. Като точно в тази сфера в мандата на Иванов се стигна до скандални опити за закриване на Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията", както и до неуспешна чистка на надзиратели и съдебни охранители. След напускането на Иванов в края на 2015 г., правосъдното министерство напуска и Янкулов, който е възстановен като прокурор. 
 
През изминалите четири години авторски статии на Янкулов, засягащи и политически въпроси, както и негови коментари във фейсбук редовно се публикуват в медии, собственост или свързани с подсъдими и обвиняеми издатели, начело с тези на Иво Прокопиев. 
 
Начинът, по който Янкулов е решил да напусне съдебната система изцяло копира действията на бившия съдия Методи Лалов, който в началото на август демонстративно хвърли оставка, за да стане водач на листата за общински съветници на "Демократична България" в столицата. Времето ще покаже дали Янкулов ще потърси политическо бъдеще в проекти, свързвани с подсъдимия Прокопиев, както вече направи Лалов, малко преди срещу него да бъдат приключени дисциплинарни производства.