БСП внесе промени в НПК за засилване на влиянието на съда върху прокуратурата
И в момента има съдебен контрол върху някой от актовете на държавното обвинение, възразиха от ГЕРБ
 
29 ноември 2019, 11:24 | | Видяна: 850
 
 

Парламентарната група на БСП внесе законопроект за зименение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за засилване на влиянието от страна на съда над прокуратурата. "С тях се дава възможност за контрол на актовете на прокуратурата, който да се осъществява от независимия български съд", съобщи в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според левицата предложенията за промени в НПК ще възстановят в голяма степен "чувството на справедливост".

"Подобно на установения през 2006 г. съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, с които се прекратява наказателното производство, предложението е за двуинстанционна процедура, право на инициатива за започване на която имат пострадалият или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, съобщило за извършеното престъпление. Компетентен да се произнесе по жалбата е съответният първоинстанционен съд", гласи предложението на БСП.

"Липсата на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство са проблем, защото те създават предпоставки за произвол. Това обстоятелство е отбелязвано многократно, вкл. от самата прокуратура. Факт е, че често жертви и пострадали остават незащитени именно поради отказ да се започне наказателно преследване. От друга страна, нерядко идентични случаи - в рамките на институционния контрол — намират различно решение, което може да постави под съмнение обективността и независимостта на Прокуратурата", мотивират се вносителите.

С предложените корекции всеки ще може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Според БСП това е възможност чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия, злоупотреби от страна на прокурори.

"Ще възстанови в голяма степен чувството на справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България. Днес това вече е факт. Внасяме го в деловодството. Това многократно е поставяно като въпрос и е дискутирано от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от осъдителни решения на съда на Страсбург", обясни още лидерът на БСП.

Като друг мотив от левицата изтъкнаха, че са провокирани от широкия консенсус от европейска страна в България, както и от очакваното положително становище на Венецианската комисия. На въпрос защо БСП не предлага възможност за разследване на главния прокурор, Нинова посочи, че предложенията на партията за промени в НПК "е и способ за това".

"Когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство и т.н.", обясни още Корнелия Нинова.

В отговор управляващите от ГЕРБ изразиха резерви към предложенията на БСП с мотив, че и в момента има съдебен контрол върху някой от актовете на прокуратурата.

"На първо място този дебат се води от известно време без да видим ясно и конкретно предложение. Обвинителните актове и сега се разглеждат в съдебно заседание", заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, като добави, че към настоящия момент има инстанционен контрол върху прокуратурата".

"Въведе ли се и съдебен контрол, нека те да отговорят ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство. Да видим какви са конкретните предложения, внесени от народните представители на "БСП за България", заяви още Ципов.

От БСП заявиха, че ще търсят подкрепа за текстовете от останалите парламентарни групи.