Проф. Пламен Киров:
Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, ще бъде използвана за политически поръчки
Не е лошо да има дебат за правомощията на държавното обвинение, смята бившият конституционен съдия
 
01 декември 2019, 09:31 | | Видяна: 319
 

Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, снимка: Канал 3

 
"Президентът разполага с добър екип юристи, те са обяснили съдържанието на решение №3 във връзка с тълкуване на формата на държавно управление. Там се съдържа забрана обикновеното Народно събрание да интервенира. Прокуратурата може да бъде извадена от съдебната власт само от Велико народно събрание". Това коментира пред "Канал 3" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 
 
"Радев искаше да намекне, че може да бъде рационализиран съществуващия текст, като се доуточнят правомощията на прокуратурата. Не е лошо да има дебат по тази тема", поясни конституционалистът и припомни как се е стигнало до последната поправка на основния закон в частта за съдебната власт. "Представителите на различните партии се събраха и се разбраха през 2015 г. за конституционните промени. Парламентарната квота е последица от решението на мнозинството през 2015 г. Когато се разсъждава на парче и си фиксиран в решаването на едни проблеми, трябва да си даваш сметка, че ако ги решиш, може да породиш други", заяви още проф. Киров. "Фиксацията води до бързи решения, но те ни изненадват с новопоявили се проблеми. В Европа няма единен модел що се отнася до структурирането на съдебната власт. Това са консервативни системи, национално обусловени на базата на исторически опит и традиции на конкретната държава. При приемането на Конституцията през 1991 г. целта беше да не може да се упражнява политическо влияние. Такава една капсулирана и независима структура, е и безотговорна", сподели той. 
 
"Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, можем да я сложим в изпълнителната власт. Тогава тя ще бъде използвана за изпълнение на политически поръчки, да ударим опонентите и да скрием срамотиите на нашите. Така ще превърнем прокуратурата в политически орган", коментира проф. Киров.
 
Предложението на Сотир Цацаров, КПКОНПИ да е по-активна е продуктивно. "Полицейските ѝ правомощия по-скоро трябва да бъдат ограничени", смята още проф. Пламен Киров.