Началото на мандата на Иван Гешев - арестуван е действащ министър
24 часа арест за Нено Димов
Екоминистърът се разследва за водната криза в Перник и за вноса на отпадъци от Италия в България
 
09 януари 2020, 19:00 | | Видяна: 695
 

Прокуратурата разпространи снимки от разпита на министъра на околната среда и водите в кабинета му и от самото отвеждане на Нено Димов с микробус на Специализираната прокуратура, снимки: ПРБ

Нено Димов - от Костов, през Кунева, до ВМРО и третото правителство на Борисов

 

Димов има дълга политическа кариера, която в миналото се свързва с бившия премиер Иван Костов. Димов е главен секретар на екологичното министерство и заместник-министър на екологията в правителството на Костов - 1997-2001 г. По-късно Димов се разграничи от ДСБ и за кратко бе близък до партията на Меглена Кунева, която бе вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. Министър-председателят коментира в четвъртък, че оставката на Нено Димов е въпрос, който ще се обсъжда от коалиционните партньори, визирайки ВМРО. Към момента на коментара на Борисов, Димов бе единствено обект на разпит, но не и на арест, за когото се разбра привечер.

 

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа по разследването на водната криза в Перник, съобщи БНТ, позовавайки се на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. По-рано Димов беше отведен за разпит, след като прокуратурата започна акция заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия.

За първи път в най-новата история на България действащ министър бе изведен от прокуратурата от собствения му кабинет в неговото министерство. Няколко часа по-късно стана ясно, че Димов ще остане под стража през нощта, а следствените действия срещу него ще продължат и в петък.

Става въпрос за две ключови разследвания, които се провеждат в момента, а именно за кризата с водата на Перник - екоминистерството е ведомството, което отговаря за проследяване на водните нива в язовирите в България и то дава разпореждане кога водата да бъде пренасочвана, спирана или да се променя нейния режим. Твърди се, че още през лятото в МОСВ са имали информация за критично ниски нива, но не са издали разпоредба за ограничаване на ползването на питейна вода за битови нужди.
 
Другата основна тема, по която работи прокуратурата, свързана с екоминистерството, е така наречения италиански боклук. Ведомството на Нено Димов е отговорно и издава лицензи за транспортирането на отпадъците в България, депонирането им и тяхното преработване.
 
Арестът на Нено Димов се случва в началото на мандата на новия главен прокурор Иван Гешев, който в четвъртък сутринта лично посети Перник и се срещна с кмета на изпадналия в бедствено положение град. Гешев не пожела да коментира и информациите за арести на бившата кметица на града Вяра Церовска, бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и отстраненият директор на ВиК-Перник Иван Витанов.
 
 
 
Официалната информация на прокуратурата за хода на разследванията по безводието в Перник и вноса на отпадъци от чужбина в България
 
Днес, 09.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев беше на място в гр. Перник с оглед координация на провеждащи се действия по разследването по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града.
 
Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършват действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – гр.Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр. Перник.
 
Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на гр.Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.
 
На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.
 
Също днес, 09.01.2020 г. бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България  проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната.