Осем души, сред които адвокат, ЧСИ и полицаи, са арестувани за имотни измами
Не съм виждал толкова арогатна, добре организирана престъпна група от служители на различни администрации, коментира ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков
 
15 януари 2020, 16:11 | | Видяна: 2243
 

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков (отляво), говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров

 

Осем души, сред които адвокат, ЧСИ и полицаи, са арестувани за имотни измами при съвместна мащабна акция на прокуратурата, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР срещу фалшифицирането на документи и имотни измами в София, съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Лицата са арестувани за 24 часа, като предстои повдигане на обвинения и преценка за кои от тях ще бъде внесено искане за задържане за 72 часа или постоянна мярка "задържане под стража".

Действията на службите идват след сигнал за криминално лице, сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която притежава апетитни имоти в София.

"Разследването по досъдебното производство се води под надзора на Специализираната прокуратура и се извършва от следователи и служители на ГДБОП и "Вътрешна сигурност". Групата е действала в продължение на 5 години с помощта на служители от ГРАО, като системата е била манипулирана. В престъпната група са участвали държавни служители от МВР, ГРАО, като има и доказателства за адвокат и частен съдебен изпълнител", обясни още Милева.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници, а в случаите, когато имали наследници, те били заличавани.

"Когато почине възрастен човек, служителят на ГРАО издавал неистинско удостоверение за граждански брак на член от групата с починалото лице, като така той ставал реален наследник на имотите. Чрез използването на неистински документи са изтегляни и всички средства от банковите сметки", каза още говорителят на главния прокурор.  

Установени са случаи на прехвърляне на имоти от 15 починали лица. 

"Излиза се от установената схема за имотни измами, известна до момента. Службите са успели да неутрализират и установят лицата, извършващи тези престъпления. В хода на действията стана ясно, че едно от лицата се дегизирало като починалата жена, като по този начин са се опитали да изтеглят сума от 600 000 лева от банка. Тегленето е било осуетено. Насочили са се и към един доста атрактивен имот в София на бул. "Витоша". Членовете на групата не са били добре обиграни в своята дейност и са били възпрепятствани от службите", уточни Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.  

"Не съм виждал толкова арогатна, добре организирана престъпна група от служители на различни администрации. "Вътрешна сигурност" успя в кратък срок да събере доказателства. Служителите на МВР са подпомагали дейността като предоставяли идентификационните данни на възрастни лица и информация за близки и роднини, както и местата, където живеят. Предоставяли и личните карти на покойници, за да може групата да тегли пари на няколко пъти. Схемата по фиктивен граждански брак в Русия е новост, която се налага в последните години, тъй като Русия е извън Европейския съюз и установяването на истинността на документа се случва бавно", посочи ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков.

Престъпната група е съставена само от български граждани. След придобиване апетитните имоти в столицата са били продавани или заменяни.

По време на акцията е установен организаторът на групата. Извършени са претърсвания на 11 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети са нотариални актове, удостоверения за сключени граждански бракове и голяма сума пари.