Прокуратурата пусна нови доказателства за вината на Нено Димов
Показанията на двамата зам.-министри на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков потвърждават, че бившият екоминистър е знаел за намаляващия дебит на яз. "Студена"
 
17 януари 2020, 11:09 | | Видяна: 389
 

В четвъртък ексминистърът на околната среда и водите бе оставен от Апелативния специализиран наказателен съд за постоянно в ареста

 

След като миналата седмица държавното обвинение разкри част от материалите по досъдебното производство срещу вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, обвиняем заради водната криза в Перник, сега от прокуратурата разпространиха нова порция доказателства за вината му.

От държавното обвинение уточняват, че оповестяването на материалите се прави "в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес", както и след разрешението на наблюдаващия делото прокурор, който вече ги е представил пред съда.

Новите доказателства, пуснати от прокуратурата, съдържат разпити на двамата заместник-министри на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и на началника на отдел "Управление на риска от наводнения"  при дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Мая Дряновска. Материалите съдържат и заповедта на ВиК дружеството в Перник за определяне на цените на водата в кубични метри за гражданите и за индустрията.

Разпространените от държавното обвинение доказателства бяха представени пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който в четвъртък остави Нено Димов за постоянно в ареста. От тях напълно се потвърждава тезата на прокуратурата, изложена пред съда, че бившият екоминистър е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира, като въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. Според държавното обвинение, по този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир "Студена" за питейни и битови нужди на населението в региона.

От публикуваната справка освен това се потвърждава и твърдението на прокуратурата, че пернишкото дружество "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" са купували от яз. "Студена" вода на цена близо 20 пъти по-ниска от тази за битовите потребители в Перник. Според държавното обвинение Димов е знаел това, но въпреки всичко е позволил подаването на вода.

От прокуратурата уточняват, че продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир "Студена".