ВМРО предлага:
Непушачите с бонус от два дни годишен отпуск
С предложението си за допълнение в Кодекса на труда депутатите смятат, че ще се премахне дискриминирането на служителите, които добросъвестно изпълняват задължения си
 
23 януари 2020, 11:47 | | Видяна: 430
 
 

Непушачите да получават бонус от два дни годишен отпуск. Това предложениет е вписано в законопроект за допълнение на Кодекса на труда, внесен от депутатите Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов от парламентарната група на "Обединените патриоти" на 23 януари. Целта на идеята е да се даде възможност за договаряне между работодателя и работника/служителя за до 2 дни допълнително платен годишен отпуск. Става ясно още, че това ще е възможно по преценка, когато се касае за непушач или служител, който не пуши в работно време извън регламентираните почивки.

"С оглед ограниченията на тютюнопушенето закрепени в закона за здравето, чрез които се наложи тотална забрана за пушене на обществени места, пушачите нямат право да задоволяват вредният си навик на работните си места. Това налага честото им излизане извън работните помещения, което обикновено се случва в различно време от регламентираното време за почивка. Обикновено пушачите излизат да пушат за поне 10 мин на всеки около два часа, което има осигурява допълнителна, нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осем часов работен график. Това разбира се поставя непушачите в дискриминационни условия спрямо колегите им пушачи.", така аргументират мотивите си от ВМРО за допълнение в Кодекса на труда.  

Според тримата депутати освен, че вредят на себе си и околните, всъщност тази категория работещи си осигуряват и нерегламентирано допълнително време за почивка.

Народните представители от "Обединение патриоти" са на мнение, че с тази възможност ще се мотивират повече хора да се откажат от тютюнопушенето и ще се премахне дискриминирането по отношение на служителите, които добросъвестно изпълняват трудовите си задължения без да ги прекъсват за нерегламентирани почивки.

За въвеждането на възможността те предлагат да бъде създадена нова разпоредба - чл. 156б в глава осма "Отпуски" от Кодекса на труда.