Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков - обвинен е за 7 престъпления
Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши, коментира главният прокурор Иван Гешев
 
29 януари 2020, 16:37 | | Видяна: 636
 

Васил Божков

 

Издадена е европейска заповед за ареста на Васил Божков. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, след редовното заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Бизнесменът е със задочно повдигнати 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване. "Обвиненията са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство в престъпление по служба", посочи Гешев.

"Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото същият е напуснал границите на страната", уточни главният прокурор.

 "Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Васил Божков е поредният български олигарх, който бяга от страната.  Ще припомня Димитър Желязков – Очите, който беше в Турция. В момента той е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви, които успяха да се върнат, но имаше задръстване на границата, бяха издирени и то основно с действия на българските служби и прокуратура в Испания и в момента са подсъдими пред българския съд. Банев – по същия начин. Миньо Стайков, също", допълни Гешев.

Обявен за издирване е и Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

Пред медии Васил Божков коментира акциите на Специализираната прокуратура от тази сутрин, но не пожела да уточни къде се намира. Той обаче заяви, че има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. "Не се крия", коментира още бизнесменът.

От думите на главния прокурор стана ясно, че са задържани общо 16 души в акцията на Спецпрокуратурата и МВР, като 8 от тях са от Комисията по хазарта, включително нейният председател Александър Георгиев. Тази сутрин Специализираната прокуратурата и полицията проведоха акции в Държавната комисия по хазарта, офисите на Васил Божков, както и в кабинетите на "Националната лотария".

Задържаните са с полицейски арест за 24 часа и тепърва наблюдаващият прокурор ще реши на кого да повдигне обвинения. Припомняме, че преди седмица на 22 януари прокуратурата и полицията извършиха претърсвания в Държавната комисия по хазарта. Акцията бе във връзка с разследване на Специализираната прокуратура. Тогава бяха иззети няколко кашона с документи, а от Държавната агенция за финансова инспекция посочиха, че от 2014 година насам държавното тото и частните лотарийни игри са плащали различни налози. Общо събраните държавни такси са в размер на половин милиард лева. Проверката сочи, че ако частните хазартни оператори са правили плащания като държавното тото, събраната сума е щяла да бъде поне с 200 милиона повече.

"Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богатите, за да не остане впечатление, че мразим богатите. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията. Всеки български гражданин, освен права, има и задължения. Не може задълженията да са за хората с по-малки възможности, а богатите да не ги спазват, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не можеш да дължиш на държавата над 559 милиона за всички лотарийни игри – това означава по 100 лв. към всяка пенсия, и да казваш после, че си репресиран", допълни Иван Гешев и добави, че при наличие на доказателства прокуратурата ще повдига обвинения на всеки, независимо какви партии и медии стоят зад него.

По думите му това, че хора, които са изправени пред българския съд, които разполагат с милиарди, са недоволни от работата на прокуратурата, показва само едно – "че се върви в правилната посока и прокуратурата върши работата си добре". И добави, че в неговите задължения не влиза да бъде харесван, а да бъдат повдигани обвинения, когато налице са доказателства за извършени престъпления. "Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Тяхната работа е провеждане на действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата, спрямо всички лица без значение дали става въпрос за потенциал в размер на милиарди като при подсъдимия Цветан Василев и обвиняемия Божков. Ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България. Мисля, че видяхте, че има действащ министър, за който съдът е преценил, че е извършил престъпление, и трябва да бъде задържан под стража, което никога не се е случвало до този момент", допълни Гешев.