Съдийската колегия върна на правосъдния министър искането за уволнението на съдия Андон Миталов
Лозан Панов с нови писма до главния прокурор и КПКОНПИ заради съдията от Специализирания наказателен съд
 
11 февруари 2020, 10:09 | | Видяна: 1786
 

Съдийската колегия на ВСС

 

Единодушно с 12 гласа "за" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна на правосъдния министър Данаил Кирилов искането за уволнение на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия.

Кадровиците посочиха като основание за това чл. 316, aл. 2 oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, според който Кирилов ще има 7-днeвeн cpoĸ, за дa "oтcтpaни нeдocтaтъцитe" нa пpeдлoжeниeтo cи.

Според Съдийската колегия, за да е допустимо искането на правосъдния министър, то той трябва дa излoжи конкретни oбcтoятeлcтвa относно твърденията си, че съдия Миталов не е нeизпълнил cлyжeбнитe си зaдължeния. Кирилов ще трябва да уточни какво точно дисциплинарно нарушение твърди, че е извършено, на кои дaти, откъде е разбрал за него, както и ĸoи paзпopeдби нa HΠK ca били нapyшeни според него.

Междувременно, стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратил повторно писма до главния прокурор Иван Гешев и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ относно забраната на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов и семейството му да навлизат на американска територия, съобщиха от съда.

"Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 г. (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс", пише в писмото на Панов.

"Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 г. (Ваш вх. № ЦУ 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод", казва още председателят на ВКС.

И в двете писма Панов посочва, че до вторник (11 февруари 2020 г.), във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06 февруари 2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.