Българин ръководил схема за кражби в Западна Вирджиния, използвал наркозависими
Смятаме, че Владимиров е получил над 200 хиляди долара само за година от неговите продажби в eBay, обяви на пресконференция прокурорът от Западна Вирджиния Майк Стюарт
 
12 февруари 2020, 12:56 | | Видяна: 16
 

Българин е арестуван в щата Западна Вирджиния по обвинения, че е ръководил схема за кражби на стоки от магазини, които после продавал в интернет.

А за схемата си той използвал хора, зависими от наркотици, на които плащал центове за всеки долар откраднати вещи, се казва в съобщение на прокуратурата, предаде bg-voice.com.

"Тази мрежа от крадци е била масивна по своя размер и сега вече не работи", обяви на пресконференция в понеделник прокурорът от Западна Вирджиния Майк Стюарт. Според него на върха на тази мрежа е бил българинът Неделчо Владимиров. В организираната от него мащабна схема били замесени още 15-20 души, зависими от наркотици.

Владимиров им плащал между 10 и 40% от стойността на откраднатото, а после го продавал в eBay, Facebook, Market Place и други сайтове. "Почти 4000 стоки на стойност над 400 хиляди долара, са били откраднати за последните 2 години", обяви прокурор Майк Стюарт.

Сигналът властите получили от отделите за сигурност на търговските вериги и eBay. Когато арестували Неделчев, те открили над 3600 стоки, които той продавал в интернет. А печалбите били огромни.

"Смятаме, че Владимиров е получил над 200 хиляди долара само за година от неговите продажби в eBay", каза Стюарт.

От прокуратурата казват, че българинът слагал по-ниски цени на стоките в интернет, за да ги продаде по-бързо. Но жертви били не само магазините, а и хората, които въвлякъл в схемата си. "Много от хората са зависими от наркотици. Те използвали парите, които Владимиров им давал, за да поддържат зависимостта си към наркотиците. Това е трагедия", каза още Стюарт. Западна Вирджиния е щатът с най-много смъртни случаи от злоупотреба с наркотици.

Прокурорът призова още хората да не купуват твърде евтини неща от интернет. "Ако нещо е твърде евтино, то вероятно е крадено. Ако го купите, то вие подхранвате крадците, пазара на наркотици, а и цените на всички стоки се вдигат за вас, защото бизнесите губят пари от това", обясни Стюарт.

Обвиненията срещу Владимиров засега са за пране за пари. Разследването продължава.