ВСС гради нов механизъм за изчисляване на заплатите в съдебната система
Създадена е работна група за изработването на новия модел, в която влизат Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, Пламен Найденов и Севдалин Мавров
 
13 февруари 2020, 11:23 | | Видяна: 2977
 
 

Нов механизъм за изчисляване на заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служители в съдебната система ще изгради Висшият съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно на заседанието на Пленума на кадровия орган в четвъртък, когато бе образувана и работна група, която да мисли по новия модел.

В нея влизат членове и на Прокурорската колегия, и на Съдийската колегия. Това са Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, Пламен Найденов и Севдалин Мавров.

Моделът, по който до момента регулярно нарастваха възнагражденията на заетите в съдебната система, бе с процент, равен за всички. Разлики в последните две години имаше само по отношение на ранговете за магистратите. Недоволството от настоящия механизъм, по който се изчисляват заплатите на съдии, прокурори, следователи и служители в системата обаче нарасна неимоверно, като част от магистратите останаха недоволни, тъй като разликата във възнагражденията между районно и върховно ниво вече е огромна.

Според разчетите на ВСС, магистратите и служебните служители трябваше да получават с 10% по-високи заплати на всеки 12 месеца до 2022 година. Индексиране на възнагражденията с 10%, плюс по 100 лв. на ранг за магистратите вече бе реализирано от ВСС в началото на 2019 година. Тази година от Пленума на ВСС отново бе гласувано увеличение с 10%, плюс по 100 лв. за върховните магистрати над основното трудово възнаграждение и по 50 лв. за ранг от март 2020 г.

Още в средата на януари главният прокурор Иван Гешев даде заявка, че настроенията в средите на съдии, прокурори и следователи относно начина на увеличение на заплатите им са изострени. Той посочи, че подкрепя идеята за различно заплащане на магистратите, за да се свие огромната разлика в заплащането между нивата, но подчерта, че трябва да е разумна, за да се постигне желаният баланс. "При съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена. А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането. Хората в първоинстанционните прокуратури трябва да бъдат стимулирани да си вършат качествено работата. Но има и друга гледна точка, която също трябва да бъде обсъдена – че разлика в заплатите трябва да има, за да има стимул за обновяване на ВКП и ВАП, на апелативните прокуратури. Ако няма разлика, не би имало никакъв стимул за кадрово развитие", посочи Гешев.

Малко след това и съсловната организация на прокурорите – Асоциация на прокурорите в България – излезе със становище, в което заявява, че е привърженик на "смесения" подход на увеличение на възнагражденията. Тоест – увеличение на заплатите с равен процент, плюс увеличение на парите за ранг.