Проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999г. – 2005г.:
Костов промени ГПК и отне правото на прокуратурата да иска разваляне на незаконните приватизационни сделки
Единственият вариант за Иван Гешев в борбата с незаконната приватизация е да търси решение на конституционно равнище, посочи професорът
 
13 февруари 2020, 14:32 | | Видяна: 680
 

Проф. Никола Филчев, снимка:архив

 

"Ситуацията е уникална и главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде поздравен за неговата решителност да възстанови справедливостта в обществото. Уникалното е, че днес той се ползва с подкрепата на изпълнителната власт. Второ – че тази изпълнителна власт има политическата воля да бъдат наказани виновниците за хайдушкото разграбване на българската държава по времето на управлението на Костов и на Кобурга (бившият премиер Симеон Сакскобурготски, бел.ред.)". Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2005 година и първият такъв, който заговори за престъпна приватизация.

"Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността. След като е изтекла давността за преследване на дадено престъпление, може ли да се увеличи тази давност и да се придаде обратна сила", посочи проф. Филчев.

Според него промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон". "Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, които са общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Единият от тях е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата", каза още той.

По думите му в българското законодателство преди 30 години е имало подобен опит. "Веднага след 90-та година, за да се търси отговорност на убийците за лагерите в Белене и Ловеч, новодемократите, увеличиха давността за убийство от 20 години, и я направиха 35 години. Резултатът беше отрицателен", обясни проф. Филчев.

"Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване. Разпродадоха се държавни обекти на силно занижени цени. В резултат на мафиотската приватизация България се превърна в най-бедната страна. Костов промени Гражданския процесуален кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, лично ме моли на среща, че приватизацията му е по-скъпа от децата, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание", допълни бившият главен прокурор.

"Прокуратурата отговаря за обвиненията, доказателствата се събират от МВР, разбирай тогава от Костов. По мое време ВКС се ръководеше от лицето, дългогодишен адвокат Иван Григоров, който публично заяви – аз съм костовист. Вие не може да си представите на какво е способно костовисткото правосъдие. Много важни дела с обвинения, свързани с приватизацията, бяха оставени за времето, след като напуснах. Най-яркия пример е делото срещу олигарха Прокопиев. Беше разгледано 2 месеца след като напуснах и дори прокурорката, която написа обвинителния акт и го внесе го оттегли в съдебно заседание", каза още Филчев.

"Колкото намери Костов в държавата – толкова открадна", категоричен бе бившият главен прокурор. На въпрос защо тогава бившият премиер не е затвора, Филчев отговори: "Ще влезе".

"Когато краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да го спре. Костов е подписвал само поздравителни телеграми, а под него стои цялата престъпна пирамида. Трудно един премиер може да бъде обвинен. Наказателната отговорност е лична. Като премиер Костов ме подслушваше, следеше, клеветеше, пращаше компромати срещу мен в чужбина. Ако аз бях предприел някакви действия срещу него, щеше да бъде много лично. Той понесе политическата отговорност и е на бунището на историята", завърши накрая бившият главен прокурор.